Συνέντευξη στην Αργυρώ Μποζώνη για την ενημερωτική σελίδα The TOC

Μας εξηγείτε τι είναι ακριβώς η μπλέ φάλαινα και πόσο επικίνδυνη είναι;

Πρόκειται για ένα φημολογούμενο διαδικτυακό παιχνίδι σε 50 στάδια, το οποίο θέτει στους διαδικτυακούς παίκτες διαδοχικές ψυχολογικές και αυτοκαταστροφικές δοκιμασίες με αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας. Απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους και αναφέρεται ότι καταλήγει στην παραγγελία αυτοχειρίας για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του, κάτω από απειλές ή με προκλήσεις θάρρους. Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε το 2013 από τον Philipp Budeikin, ένα νεαρό πρώην φοιτητή ψυχολογίας στη Ρωσία που είχε αποβληθεί από το Πανεπιστήμιό του. Το όνομα του παιχνιδιού παραπέμπει στις γαλάζιες φάλαινες που βγαίνουν στις ακτές λίγο πριν το τέλος της ζωής τους.

Ποιοί είναι οι μύθοι και ποιες οι αλήθειες που ακούμε αυτό τον καιρό;

σας παρουσιάζουμε το CureClass.gr

το σύστημα online αυτοβοήθειας και ψυχοθεραπείας

Η έγκριτη ερευνητική ιστοσελίδα Snopes.com, που ανιχνεύει ψευδείς ειδήσεις και φάρσες στο διαδίκτυο, καθώς επίσης μεγάλα ΜΜΕ όπως η Ιταλική Corriere della Sera, οι Ιρλανδέζικοι TIMES, το περιοδικό τεχνολογίας WIRED, κ.α. κατέδειξαν πρόσφατα ότι καμία αυτοκτονία εφήβου δε φαίνεται να σχετίζεται στην πραγματικότητα με αυτό το φημολογούμενο παιχνίδι. Υποστηρίζουν ότι η αναπαραγωγή της είδησης έγινε μάλλον επιπόλαια και ότι το συνταρακτικό περιεχόμενό της την κατέστησε άκρως μεταδοτική.

Φαίνεται ότι αμφισβητείται ακόμη – ακόμη και η πληροφορία που αφορά στη φυλάκιση του φερόμενου εμπνευστή του παιχνιδιού, καθώς υπάρχει μία και μοναδική αναφορά ενός Ρωσικού μέσου ενημέρωσης από την Αγία Πετρούπολη Saint-Petersburg.ru τον Νοέμβριο 2016, όπου γράφεται πως συνελήφθη για ανακρίσεις, την οποία αναπα