Συνέντευξη

Ποιες είναι οι φοβίες των νέων ομοφυλόφιλων που σκέφτονται να εκδηλωθούν (coming out) στους δικούς τους;


οι δικοί μου γονείς θα το πάρουν χειρότερα από κάθε άλλο γονιό…
Πρωτίστως ανησυχούν ότι θα απογοητεύσουν τους γονείς τους, ότι εκείνοι δεν θα τους αγαπούν πια, ή ακόμη – ακόμη ότι θα αποσύρρουν όχι μόνο τη συναισθηματική αλλά και την οικονομική τους στήριξη. Είναι εκπληκτικό πόσο βαθιά φωλιάζει αυτή η ανησυχία και πόσο αποτρεπτική γίνεται για την προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου να έχει μια υγιή σχέση με την οικογένειά του, στην οποία θα μπορεί να μοιράζεται με ουσιαστικό τρόπο τις χαρές και τις λύπες του.

Απαντώ πολύ συχνά στη δουλειά μου την ολότελα παράδοξη αντίληψη ότι “ειδικά οι δικοί μου γονείς θα το πάρουν χειρότερα από κάθε άλλο γονιό στο σύμπαν… θα αρρωστήσουν, ή θα απομακρυνθούν” και συχνά διερωτώμαι αν τελικά ούτε οι ίδιοι οι νέοι άνθρωποι θέλουν να πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλά τους γονείς τους, όπως υποθέτουν ότι οι γονείς τους δε γνωρίζουν τους ίδιους. Ασφαλώς, πρόκειται για μία υπερεκτιμημένη φοβία γιατί στην πραγματικότητα η συντριπτική πλειονότητα των οικογενειών μεταβολίζει τα δεδομένα σωστά – έστω και με λίγη καθυστέρηση – και προσαρμόζεται καλά στην αλήθεια.

Την ιδια στιγμή, ανησυχούν ότι θα απορριφθούν από τους ετεροφυλόφιλους φίλους τους, ότι θα γίνουν αντικείμενο ευρύτερου σχολιασμού στα κοινωνικά τους σύνολα, ότι θα ανήκουν και επίσημα σε μία μειονότητα, ότι θα στιγματιστούν ως “μη φυσιολογικοί”, κ.ο.κ. Ακόμη, φοβούνται ότι θα ζήσουν μια μοναχική ζωή, χωρίς σταθερή συντροφικότητα, ή τουλάχιστον ανησυχούν ότι αυτό θα απασχολήσει τις οικογένειές τους, επηρεασμένοι από τα πρότυπα σεξουαλικής ελευθεριότητας που για κάποιο λόγο έχουν ταυτιστεί με τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις.

σας παρουσιάζουμε το CureClass.gr

το σύστημα online αυτοβοήθειας και ψυχοθεραπείας

Για ποιο λόγο οι γονείς, με το που μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους, θεωρούν ότι χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη;

Οι ετεροφυλόφιλοι γονείς στην Ελλάδα δεν έχουν ενημέρωση. Επομένως, θα μου επιτρέψετε να σας απαντήσω ότι σε πρώτο στάδιο οι γονείς αντιμετω