Συνέντευξη στον Δημήτρη Φαλλιέρο για το περιοδικό Andro

Τι εννοούμε όταν λέμε διατροφικές διαταραχές; Γιατί υπάρχουν παρεξηγήσεις γύρω από το θέμα;


Υπάρχουν πράγματι. Με τον όρο διαταραχές διατροφής εννοούμε μια ομάδα συγγενικών παθήσεων με κοινό παρονομαστή την εμμονή για το σωματικό βάρος, τις χρόνιες σκέψεις αυτοϋποτίμησης και την ακλόνητη αυτοαξιολόγηση με μοναδικό κριτήριο την εικόνα του σώματος.

Η πιο γνωστή από αυτές είναι η ψυχογενής ανορεξία, αφενός λόγω της ενασχόλησης των ΜΜΕ με επώνυμα περιστατικά από το χώρο του θεάματος και αφετέρου εξαιτίας της υψηλής θνησιμότητας που εμφανίζει – για την ακρίβεια της μεγαλύτερης μεταξύ όλων των ψυχικών νοσημάτων -. Η ανορεξία αφορά στις καταστροφικές διατροφικές συμπεριφορές στο έδαφος του ακατανίκητου φόβου για την ανάκτηση βάρους και της άρνησης να διατηρηθεί το βάρος πάνω από το 85% του αναμενόμενου για τη δεδομένη ηλικία και το ύψος.

σας παρουσιάζουμε το CureClass.gr

το σύστημα online αυτοβοήθειας και ψυχοθεραπείας

Εκτός από την ανορεξία, μας απασχολεί ακόμη η ψυχογενής βουλιμία, που χαρακτηρίζεται από την επίμονη προσπάθεια να απαλλαγεί ο πάσχων από τις περιττές θερμίδες που έλαβε, τρώγοντας περισσότερο από το σύνηθες. Τέλος, μας ενδιαφέρει εδώ και η διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας, στην οποία ο άνθρωπος υποφέρει με στιγμές ανεξέλεγκτης κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας υπερθερμιδικού φαγητού, με επακόλουθα συναισθήματα αμφισβήτησης της αξίας του εαυτού και μελαγχολίας. Αλλά και η ορθορεξία, ενίοτε σε συνδυασμό με τ