Συνέντευξη στη Γεωργία Σκιτζή για το περιοδικό Crash

Συμφωνείτε με το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου που προωθείται από την κυβέρνηση;


αφαιρείται λίγο από το δυσβάσταχτο ψυχολογικό βάρος
Αισθάνομαι ότι το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση. Έχουμε την υποχρέωση να διευκολύνουμε κάθε συνάνθρωπό μας στην κατοχύρωση της νομικής του υπόστασης με την επιθυμητή ταυτότητα φύλου και το ρόλο φύλου. Η ασυμφωνία των δύο με τον γενετικά προσδιορισμένο φαινότυπο του φύλου είναι ένα φαινόμενο γνωστό στην ανθρώπινη εμπειρία από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Η δε ανάγκη να προστατεύουμε και να σεβόμαστε την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου – εκτός από αυτονόητη -, αποτελεί θεμελιώδη αρχή τόσο στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, όσο και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα, η αλλαγή του φύλου ήταν μεν εφικτή, αλλά μόνο μέσα από περίπλοκες και σε σημαντικό βαθμό περιττές, χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες. Με το νέο νόμο ανακουφίζεται η εφιαλτική ταλαιπωρία εκείνων των συνανθρώπων μας που πραγματικά χρειάζονται την αλλαγή φύλου και αφαιρείται λίγο από το δυσβάσταχτο ψυχολογικό βάρος που, δυστυχώς, πρέπει να υποφέρουν με τις διακρίσεις σε βάρος τους και τη δυσανεξία μέρους της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα. Επιπλέον, απο-ψυχιατρικοποιείται μια δεδομένη ψυχολογική κατάσταση, που δε συνιστά ψυχική διαταραχή εφόσον οι τρανσεξουαλικοί συνάνθρωποί μας δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικά επιθυμητό φύλο τους ως δυσάρεστο, ή στρεσογόνο, ή περιοριστικό για την ποιότητα της ζωής τους, ή πολύ περισσότερο ως αιτία οποιασδήποτε αναπηρίας.

Θα θέτατε κάποιες προϋποθέσεις (π.χ. ηλικία);

Νομίζω ότι ο νόμος σωστά προβλέπει ότι στους ανήλικους που έχουν συμπληρώσει το δέκατο πέμπτο έτος θα είναι απαραίτητη η γνωμάτευση ειδικών επιστημόνων. Ένας καλός λόγος για αυτό είναι ότι ορισμένα παιδιά που παρουσιάζουν δυσφορία για το φύλο, δε συνεχίζουν απαραίτητα ως τρανσεξουαλικοί άνθρωποι στην ενήλικη ζωή. Έχω την πεποίθηση ότι η ομάδα των ειδικών που θα συγκροτήσουν το προβλεπόμενο από τον νόμο ιατρικό συμβούλιο στο Νοσοκομείο Παίδων θα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και γνώση για να διακρίνει σωστά. Παρόλα αυτά, διαφωνώ με την αναγκαιότητα μίας και μοναδικής επιτροπής που θα εδράζει στην πρωτεύουσα της χώρας και ομολογώ ότι με παραξενεύει.

σας παρουσιάζουμε το CureClass.gr

το σύστημα online αυτοβοήθειας και ψυχοθεραπείας