Το ψυχικό τραύμα

Στην ψυχή των ανθρώπων που είτε είναι αυτόπτες μάρτυρες είτε, πολύ περισσότερο, έχουν επιβιώσει από την ασύλληπτη τραγωδία, κυριαρχούν την επόμενη ημέρα το σοκ και η άρνηση. Απορρέουν από την αρχική ασυμμετρία των συναισθημάτων με τη θλιβερή πραγματικότητα, καθώς η αφομοίωση των γεγονότων, η συνειδητή αντίδραση σε αυτά, το πένθος, η αποδοχή τους και η προσαρμογή της ζωής σε ό,τι έχει συμβεί ακολουθούν με βήματα σε βάθος χρόνου.

Μόλις υποχωρήσει το σοκ, οι ψυχικές εκδηλώσεις διαφέρουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα συναισθήματα γίνονται έντονα, κορεσμένα και μερικές φορές απρόβλεπτα. Ενδέχεται κανείς να πλημμυρίσει με θυμό και να γίνει ευερέθιστος, είτε να υποφέρει με διάχυτη ανησυχία που δεν καταλαγιάζεται, ή με ατελείωτη θλίψη. Επηρεάζονται οι σκέψεις και τα μοτίβα της συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, αρκετοί άνθρωποι αναβιώνουν ξανά και ξανά τις αναμνήσεις της φωτιάς που πλησιάζει ή της απελπισμένης προσπάθειας να διαφύγουν. Τέτοιες πολύ ζωντανές αναβιώσεις μπορούν να εμφανίζονται χωρίς προφανή αφορμή και να οδηγούν σε έντονα ψυχοσωματικά φαινόμενα όπως η καρδιακή ταχυρρυθμία, η ναυτία, οι πονοκέφαλοι, ή η εφίδρωση. Μικρές υπενθυμίσεις, όπως κρότοι, καπνός, σειρήνες ασθενοφόρων, αστυνομικών ή πυροσβεστικών οχημάτων, μπορούν να διεγείρουν ώσεις άγχους ή αναβιώσεις, ήδη από τις πρώτες ημέρες και για πολλά χρόνια μετά, χωρίς θεραπεία.

Υφιστάμενα προβλήματα υγείας είναι πιθανό ότι θα επιδεινωθούν χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

σας παρουσιάζουμε το CureClass.gr

το σύστημα online αυτοβοήθειας και ψυχοθεραπείας

Η συγκέντρωση της σκέψης και η δυνατότητα να ληφθούν αποφάσεις για απλά ή περισσότερο περίπλοκα ζητήματα επηρεάζεται και περίοδοι διαύγειας εναλλάσσονται με στιγμές σύγχυσης ή αφαιρετικής αποσύνδεσης από το εδώ και τώρα. Οι συνήθειες του ύπνου και της διατροφής μπορούν επίσης να διαταραχθούν.