Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει βραβευτεί για δραστηριότητές του με ειδικά τιμητικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και με το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και παραχωρεί ομιλίες για την ενημέρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, όλο το χρόνο, με έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος.

Κακοποίηση στο σπίτι: Από την ψυχολογική καταπίεση στη σωματική βία

Άρθρο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί σοβαρό και διαταξικό κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα, που είναι ανεξάρτητο του μορφωτικού και του οικονομικού επιπέδου. Για παράδειγμα, την περασμένη Τετάρτη, η αστυνομία πραγματοποίησε 73 συλλήψεις σε μία μόλις ημέρα. Κοινός παρονομαστής είναι τα νοσηρά στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων, όπως η πατριαρχική αντίληψη που θέλει τους άνδρες κυρίαρχους στις σχέσεις τους. Ωστόσο, αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να ενισχύονται από την αίσθηση ανωτερότητας που αποκομίζουν ορισμένα άτομα από τον επαγγελματικό ρόλο τους, καθώς η εξουσία που ασκούν στην επαγγελματική τους ζωή μπορεί να μεταφέρεται και στο σπίτι. Επιπλέον, οι διάχυτες οικονομικές πιέσεις της εποχής συμβάλλουν στον εσωτερικευμένο θυμό και επιτείνουν την ευερεθιστότητα και την επιθετικότητα.

Η σωματική κακοποίηση είναι η πιο εμφανής μορφή αυτής της βίας, που βαίνει κλιμακούμενη, αλλά αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η ψυχολογική βία, ίσως η πιο ύπουλη πτυχή, περιλαμβάνει υποτίμηση, προσβολές, κοινωνική απομόνωση και επαναλαμβανόμενες απειλές, με συστηματική προσπάθεια μετακύλισης της ευθύνης στο θύμα. Αυτή η αθέατη βία μπορεί να καταστρέψει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία του αποδέκτη, συντηρώντας ένα κλίμα διαρκούς φόβου και ελέγχου. Ο περίγυρος δυσκολεύεται να την αναγνωρίσει γιατί τα σημάδια δεν είναι πάντοτε εμφανή.

Η οικονομική βία είναι μια άλλη μορφή κακοποίησης που συχνά παραβλέπεται. Περιλαμβάνει τον έλεγχο των οικονομικών πόρων και την παρεμπόδιση της επαγγελματικής εξέλιξης. Η οικονομική εξάρτηση καθιστά το θύμα ανήμπορο να αποδράσει από τον κακοποιητικό κύκλο.

Η σεξουαλική βία μέσα στη σχέση, με τον εξαναγκασμό σε σεξουαλικές πράξεις χωρίς συναίνεση, είναι μια ακόμη σοβαρή συνιστώσα. Τα θύματα νιώθουν μεγάλη ντροπή και ενοχές που δυσχεραίνουν την αναζήτηση βοήθειας.

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας απαιτείται μια πολιτισμική μετατόπιση που πρέπει να ξεκινήσει από το σχολείο. Χρειάζονται μαθήματα κοινωνικών δεξιοτήτων, ειρηνικής επίλυσης συγκρούσεων και αποδοχής όλων των ανθρώπων ισότιμα καθώς και η ευαισθητοποίηση για την έμφυλη βία από νωρίς. Η δε πολιτεία πρέπει να παρέχει οικονομική στήριξη στις γυναίκες που επιθυμούν να αποδράσουν, εκτός από τα καταφύγια και την αυστηροποίηση των ποινών.

Facebook
LinkedIn
X
Email

Περισσότερα άρθρα