Σας έχω γράψει ποτέ πόσο αγαπώ τις διαμάχες μεταξύ επιστημόνων; Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τη μεγάλη μου χαρά όταν ανακαλύπτω τέτοιες διαμάχες που περιλαμβάνουν και κολοσσιαίες φαρμακευτικές εταιρείες.
Πριν από μια – δυό βδομάδες είχα προσέξει μια πληροφορία που έκανε ένα σύντομο γύρο σε ξένες εφημερίδες και αφορούσε την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια σε καρδιολογικούς ασθενείς από τις παρενέργειες του φαρμάκου Champix που χορηγείται ευρέως και στη χώρα μας ως βοήθημα στη διακοπή του καπνίσματος. Αποφάσισα ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες, αφού αφορούσε σε μικρούς αριθμούς και συγκεκριμένη κατηγορία του πληθυσμού. Όμως χθες αυτό άλλαξε.
Συγκεκριμένα, σε επιστημονικό άρθρο τους, δύο ομάδες επιστημόνων υπό τους Dr Sonal Singh της ελίτ Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου John Hopkins και Dr Curt Furberg του Wake Forest Baptist Medical Center, στην επιθεώρηση του Καναδικού Ιατρικού Συλλόγου (Canadian Medical Association Journal) ενημερώνουν την ιατρική κοινότητα ότι η μετα-ανάλυσή τους κατέδειξε ότι η βαρενικλίνη (Champix) σχετίζεται με στατιστικά σημαντική αύξηση (72%) του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων στο γενικό (υγιή) πληθυσμό που τη λαμβάνει.
Όπως επισημαίνει ο Dr Furberg, αν προσθέσει κανείς και τις παρενέργειες από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως τα λιποθυμικά επεισόδια, η επιθετικότητα με βίαιες εκδηλώσεις, η κατάθλιψη και ο αυτοκτονικός ιδεασμός, τότε αυτό το βοήθημα διακοπής του καπνίσματος είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο φάρμακο, από τα χειρότερα που κυκλοφορούν (ως προς τις παρενέργειες στο ΚΝΣ) και οι αρχές οφείλουν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία του! Αξίζει να σημειώσω ότι το φάρμακο έχει ήδη απαγορευτεί στους πιλότους και τους επαγγελματίες οδηγούς, καθώς επίσης υπάρχει στις ΗΠΑ οδηγία του Υπουργείου Άμυνας για τη λήψη του από προσωπικό που χειρίζεται πυραυλικά συστήματα. Επίσης, στη Γαλλία το σύστημα υγείας έχει διακόψει την επιδότησή του στους ασθενείς.
Στον αντίποδα, οι Dr Robert Bonow του πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο και ο Dr Taylor Hays της ελίτ Mayo Clinic, ο οποίος πραγματοποιεί σχετική έρευνα επιδοτούμενη από τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer που παράγει το Champix, επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος είναι μικρός σε σχέση με το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος.
Βέβαια, οι “αντιρρησίες” επιστήμονες αντιπαραθέτουν εν προκειμένω την άποψη ότι σε όλες τις έρευνες αποτελεσματικότητας αποδεικνύεται ότι μόλις ένας στους 10 λήπτες του Champix απέχει από το κάπνισμα στον 1 χρόνο από τη λήψη… και μάλιστα δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες που εξετάζουν την τύχη και αυτού του ενός μετά τον πρώτο χρόνο!
Το ανησυχητικότερο στις αναφορές των επιστημόνων Furberg και Singh είναι ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την πορεία αυτής της αύξησης στην επικινδυνότητα μετά τον ένα χρόνο λήψης του Champix (και μετά τη διακοπή της λήψης).
H δραστική ουσία του Champix, βαρενικλίνη, λειτουργεί ως αγωνιστής των υποδοχέων νικοτίνης-ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο που προσλαμβάνουν τη νικοτίνη του τσιγάρου. H πρώτη αναφορά στις νευροψυχιατρικές παρενέργειες του Champix ήταν ένα περίεργο περιστατικό ενός μουσικού Carter Albrecht στο Ντάλλας των ΗΠΑ, ο οποίος μετά από τη λήψη Champix και προηγούμενη κατανάλωση αλκοόλ έγινε αιφνίδια βίαιος και αφού χτύπησε τη φίλη του, εισέβαλε στην αυλή του γείτονα και κατέληξε νεκρός από την αντίδραση του δεύτερου που τον πυροβόλησε!
Η εταιρεία Pfizer αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία στον κόσμο με τζίρους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Pfizer είναι επίσης το έκτο μεγαλύτερο λόμπι συμφερόντων στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι στους πρώτους 9 μήνες του 2009 ξόδεψε πάνω από 16.300.000 δολάρια για το lobbying συμφερόντων στο πλαίσιο του Αμερικανικού κογκρέσου.
Το 2003 μια επιστήμονας ονόματι McClain, εργαζόμενη στην Pfizer υποστήριξε ότι είχε μολυνθεί από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό, ενώ δούλευε για την Pfizer. Στην ομοσπονδιακή αγωγή της, κατήγγειλε ότι υπέφερε από περιοδική παράλυση λόγω μόλυνσης από τον ιό που είχε σχεδιάσει η Pfizer στο ερευνητικό της πλαίσιο για φάρμακα κατά του AIDS. Ο ιός αυτός ήταν παρόμοιος με εκείνον που μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο επίκτητης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας, ή AIDS.
Το μεγαλύτερο σκάνδαλο όμως που αφορά στην Pfizer, έχει να κάνει με κατηγορίες εναντίον της ότι χρησιμοποίησε μια επιδημία χολέρας και μηνιγγίτιδας στη Νιγηρία για να δοκιμάσει ένα καινούριο αντιβιοτικό, το Trovan, σε 200 παιδιά, πηδώντας στάδια στις κλινικές δοκιμές. Το Τrovan αποδείχθηκε ηπατοτοξικό και η χρήση του περιορίστηκε αυστηρά στις ΗΠΑ.
Τον Δεκέμβριο του 2010, το WikiLeaks κυκλοφόρησε διπλωματικά τηλεγραφήματα, τα οποία δείχνουν ότι η Pfizer είχε “χρησιμοποιήσει βρώμικα κόλπα” για να αποφύγει την αποζημίωση (2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στις οικογένειες των θυμάτων του φαρμάκου.
Σύμφωνα με το WikiLeaks, η εταιρεία φαίνεται ότι είχε προσλάβει ερευνητές για να βρουν αποδείξεις διαφθοράς κατά του γενικού εισαγγελέα της Νιγηρίας ώστε να τον πιέσει να εγκαταλείψει τη νομική δράση εναντίον της.
Μετά από τα παραπάνω, νομίζω ότι ένα τσιγάρο το χρειάζεσαι… #not!