Αν τον συναντήσεις δίνει κατά προσέγγιση απαντήσεις για την προέλευσή του. Αισθάνεται θλίψη, ντροπή, ενοχή.
Μια από τις πιο συναρπαστικές ψυχικές διαταραχές επεισοδιακού χαρακτήρα είναι η διασχιστική φυγή.
Συμβαίνει (σπάνια) μετά από ψυχοτραυματικό στρες, ή ως ακραία εκδήλωση διαταραχής του συναισθήματος σε ενήλικες. Ο άνθρωπος που υποφέρει, φεύγει εντελώς ξαφνικά και απροσόκητα, μακριά από το σπίτι του… Αδυνατεί να θυμηθεί το παρελθόν του και έχει σύγχυση για την ταυτότητά του.
Ενίοτε, αναλαμβάνει μια νέα ταυτότητα, τις περισσσότερες φορές ατελή, για την οποία αισθάνεται λιγότερες αναστολές σε σχέση με την πραγματική του. Παρουσιάζει αμνησία για τις ψυχοπιεστικές περιστάσεις τους πρόσφατου παρελθόντος, ή για παλαιότερα τραυματικά γεγονότα που όμως συνδέονται με αυτές.
Αν τον συναντήσεις, δίνει κατά προσέγγιση απαντήσεις για την προέλευσή του. Νιώθει θλίψη, ντροπή, ενοχή και βασανίζεται με αυτοκαταστροφικό ή ετεροκαταστροφικό ιδεασμό. Η διάρκεια του επεισοδίου ποικίλει από ώρες, έως μήνες, ή περισσότερο. Συχνά η μνήμη επανέρχεται τόσο αυτόματα και σχεδόν τόσο ξαφνικά, όσο αιφνίδια εγκαταστάθηκε η διαταραχή.
Η συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Agatha Christie είναι ίσως το πιο διάσημο περιστατικό. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1926 το πρωί, φίλησε την κορούλα της που κοιμόνταν, μπήκε στο αμάξι της και εξαφανίστηκε για 11 ημέρες.
Με την κινητοποίηση όλης της χώρας και της κυβέρνησης, το αμάξι της βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και η ίδια ανακαλύφθηκε σε ένα απομακρυσμένο ξενοδοχείο, όπου διέμενε με το όνομα Teresa Neele. Δεν διατηρούσε καμία ανάμνηση των 11 ημερών που είχαν μεσολαβήσει. Είχε έναν δυστυχισμένο γάμο…, ο οποίος τελείωσε δύο χρόνια αργότερα