Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Η γοητεία του τσαρλατάνου: Πώς οι ψευτογιατροί χειραγωγούν τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις μας

Άρθρο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

Υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά και γνήσια εμπιστεύονται αυτούς τους λεγόμενους “ψευτογιατρούς. Μπορεί να αναρωτιέστε: “Γιατί στο καλό κάποιος να εμπιστευτεί έναν κομπογιαννίτη που υπόσχεται θαυματουργές θεραπείες; Είναι εντελώς αφελής;” 

Λοιπόν, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι μερικές φορές, οι άνθρωποι απλά θέλουν να πιστέψουν σε κάτι, οτιδήποτε, που τους δίνει ελπίδα. Οπότε, φανταστείτε το εξής: Αισθάνεστε απελπισμένοι, είστε άρρωστοι και τότε εμφανίζεται μέσω συστάσεων κάποιος γλυκομίλητος άνθρωπος ο οποίος διατρανώνει ότι έχει την υπερεξειδικευμένη θεραπεία που κανένας άλλος ιατρός δεν προσφέρει. Ποιος δεν θα ήθελε να γαντζωθεί σε αυτή την αχτίδα ελπίδας; Είναι σαν μια ανάσα φρέσκου αέρα όταν πνίγεσαι. 

Μερικοί από αυτούς τους ψεύτικους ιατρούς μπορεί να είναι πραγματικά γοητευτικοί Έχουν το χάρισμα της ρητορείας και ξέρουν πώς να διηγούνται μια ιστορία που σε κάνει να νιώθεις ότι είναι αληθινοί. Είναι σαν να έχουν αυτή τη μυστική γνώση και εσύ νιώθεις αρκετά τυχερός που την ανακάλυψες.

Αλλά δεν πρόκειται μόνο για γλυκά λόγια και διαβεβαιώσεις, γιατί αυτοί οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τα συναισθήματά σας, τους φόβους σας και την επιθυμία σας για μια γρήγορη και σίγουρη λύση. Ξέρουν πώς να εκμεταλλεύονται εκείνο το κομμάτι της ψυχής σας που θέλει απλώς να νιώσει καλύτερα, ανεξαρτήτως κόστους. Και όταν αισθάνεστε ευάλωτοι είναι εύκολο να παρασύρεστε από τη γοητεία τους ή από την τυφλή εμπιστοσύνη κάποιου γνωστού σας που μπορεί εντελώς αντικειμενικά να ανακουφίστηκε από τους πόνους του για έναν παρόμοιο λόγο: επειδή μειώθηκε το δικό του άγχος με τις φρούδες υποσχέσεις που έλαβε. 

Οι άνθρωποι εμπιστεύονται ψεύτικους ιατρούς ή εναλλακτικούς ταρλατάνους για διάφορους λόγους:

1. Απελπισία: Όταν αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ασθένεια ή μια χρόνια πάθηση που δεν έχει ανταποκριθεί καλά στη συμβατική θεραπεία, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απελπισμένοι και πρόθυμοι να δοκιμάσουν οτιδήποτε υπόσχεται βελτίωση. Αυτή η ευαλωτότητα τους καθιστά πιο επιρρεπείς στους ισχυρισμούς των τσαρλατάνων που προσφέρουν εναλλακτικές ή θαυματουργές θεραπείες.

2. Ελπίδα: Οι τσαρλατάνοι συχνά παρέχουν μια αίσθηση ελπίδας στους ανθρώπους που αισθάνονται ότι έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές. Η ιδέα μιας νέας ή αντισυμβατικής θεραπείας μπορεί να είναι ελκυστική, ιδίως όταν η παραδοσιακή ιατρική (εκείνη η επιστήμη που διδάσκεται στα πανεπιστήμια με πολυετείς και κοπιώδεις σπουδές) έχει αποτύχει να προσφέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

3. Συναισθηματική έκκληση: Οι ψεύτικοι γιατροί χρησιμοποιούν συχνά πειστική γλώσσα και συναισθηματικές εκκλήσεις για να συνδεθούν με το κοινό τους. Μπορεί να μοιράζονται προσωπικά ανέκδοτα ή μαρτυρίες άλλων ασθενών για να δημιουργήσουν μια αίσθηση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.

4. Έλλειψη γνώσεων: Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν την ιατρική επιστήμη και μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των έγκριτων ιατρικών συμβουλών και των ισχυρισμών ενός ψεύτικου γιατρού ή εναλλακτικού θεραπευτή. Αυτή η έλλειψη γνώσεων μπορεί να τους διευκολύνει να πέσουν θύματα ψεύτικων υποσχέσεων και παραπλανητικών πληροφοριών.

5. Δυσπιστία απέναντι στη “συμβατική” ιατρική: Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν μια γενική δυσπιστία απέναντι στην ιατρική επιστήμη και στη φαρμακευτική βιομηχανία εξαιτίας μιας γενικότερης καχυποψίας που έχει καλλιεργηθεί με τα χρόνια, σε κάποιο βαθμό από την υπερβολική έμφαση των ΜΜΕ στα λάθη γιατί είναι πικάντικη είδηση, αλλά με γενναίες εκπτώσεις στα απείρως μεγαλύτερα επιτεύγματα γιατί είναι βαρετή είδηση. Οδηγούνται λοιπόν από φόβο στην αναζήτηση εναλλακτικών θεραπειών. 

6. Χάρισμα και πειθώ: Οι ψεύτικοι γιατροί διαθέτουν συχνά ισχυρές επικοινωνιακές δεξιότητες, χάρισμα και την ικανότητα να πείθουν τους άλλους. Μπορεί να εμφανίζονται ως σίγουροι και γνώστες, γεγονός που μπορεί να κάνει τους ισχυρισμούς τους να φαίνονται πιο αξιόπιστοι.

7. Μεροληψία επιβεβαίωσης: Οι άνθρωποι τείνουν να αναζητούν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τις υπάρχουσες γνώμες τους και αγνοούν πληροφορίες που τις αντικρούουν. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι εάν κάποιος πιστεύει ήδη στην εναλλακτική ιατρική ή δυσπιστεί απέναντι στη συμβατική ιατρική, μπορεί να είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί έναν ψεύτικο γιατρό ή έναν εναλλακτικό τσαρλατάνο που επικυρώνει αυτές τις πεποιθήσεις του.

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσετε για κάποιον που εμπιστεύεται έναν ψεύτικο ιατρό, μην τον ξεγράψετε ως αφελή ή ανόητο. Να θυμάστε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Μερικές φορές, η ψυχή μας επιθυμεί απλώς αυτό που χρειάζεται να ακούσει, ακόμη και αν η λογική μας λέει ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. 

Αλλά η εμπιστοσύνη στους ψεύτικους γιατρούς μπορεί να τροφοδοτείται και από πολιτιστικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πίστη σε θαύματα όπως αυτά που συναντώνται στη χριστιανική πίστη, μπορεί να συμβάλει στην προθυμία ενός ανθρώπου να εμπιστευτεί αντισυμβατικές ή μη αποδεδειγμένες θεραπείες και επαγγελματίες. 

Η πίστη σε θαυματουργές θεραπείες, ακόμα και στην ανάσταση των νεκρών, μπορεί να δημιουργεί μια αίσθηση ελπίδας και δυνατότητας που υπερβαίνει τους περιορισμούς της συμβατικής ιατρικής. Αυτή η πίστη στο ασυνήθιστο μπορεί να κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο δεκτικούς σε εναλλακτικές θεραπείες, ακόμη και αν δεν υποστηρίζονται από επιστημονικά στοιχεία ή δεν παρουσιάζουν καμία αξιοπιστία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που πιστεύουν στα θαύματα ή διαθέτουν ισχυρή θρησκευτική πίστη εμπιστεύονται ψεύτικους γιατρούς ή αγνοούν τη συμβατική ιατρική. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να πιστεύουν και την ίδια στιγμή να αναγνωρίζουν τη σημασία της τεκμηριωμένης ιατρικής και της εμπειρογνωμοσύνης των εξειδικευμένων ιατρών – που εξάλλου ευλογούνται από τη θρησκεία.

Για να προστατευτείτε από τους ψευτογιατρούς και να βεβαιωθείτε ότι έχετε να κάνετε με έναν νόμιμο επαγγελματία ιατρό, ακολουθήστε τα παρακάτω 7 βήματα:

1. Επαληθεύστε τα διαπιστευτήριά του: Ελέγξτε το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του ιατρού, τις πιστοποιήσεις του και την αδειοδότηση. Οι αξιόπιστοι ιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχουν αυτές τις πληροφορίες και συχνά μπορείτε να τις επαληθεύσετε μέσω διαδικτυακών βάσεων δεδομένων που διατηρούν οι επαγγελματικές ιατρικές οργανώσεις. Για παράδειγμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ένα τέτοιο εργαλείο αναζήτησης των νόμιμων μελών του.

2. Ακόμα και στην περίπτωση ενός νόμιμου επαγγελματία υγείας οφείλετε να είναι σκεπτικοί όταν σας παρέχει μία θεραπεία εκτός του αντικειμένου της ειδικότητας του. Για παράδειγμα θα πρέπει να σας προβληματίζει μία ογκολογική θεραπεία για τον καρκίνο του πνεύμονα όταν προτείνεται από έναν ορθοπεδικό, ή μια αισθητική δερματολογική θεραπεία όταν προτείνεται από έναν οδοντίατρο.   

3. Ερευνήστε τη φήμη τους: Αναζητήστε κριτικές, μαρτυρίες ή άρθρα ειδήσεων σχετικά με τον ιατρό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια αίσθηση του ιστορικού τους και του τρόπου με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τους ασθενείς. Να είστε προσεκτικοί εάν εντοπίζετε ειδήσεις που αφορούν σε ιατρικά παραπτώματα.

4. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε μη ρεαλιστικές υποσχέσεις: Για παράδειγμα, απέναντι σε ιατρούς που ισχυρίζονται ότι έχουν θαυματουργές θεραπείες που μόνο οι ίδιοι κατέχουν, ή όταν εγγυώνται αποτελέσματα ή υπόσχονται γρήγορες λύσεις χωρίς παρενέργειες. Οι νόμιμοι επαγγελματίες υγείας συνήθως παρέχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και αναγνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους και τους περιορισμούς των θεραπειών.

5. Αξιολογήστε το στυλ επικοινωνίας τους: Ένας αξιόπιστος γιατρός θα πρέπει να είναι πρόθυμος να ακούσει τις ανησυχίες σας, να απαντήσει στις ερωτήσεις σας και να σας παράσχει σαφείς εξηγήσεις για τις διαγνώσεις και τις θεραπευτικές επιλογές. Εάν ένας ιατρός φαίνεται απορριπτικός, υπεκφεύγει ή επικεντρώνεται υπερβολικά στην πώληση μιας συγκεκριμένης θεραπείας, ίσως πρέπει να τον αποφύγετε. 

6. Κανένας ιατρός δεν πουλάει φαρμακευτικά σκευάσματα στο ιατρείο του και δεν πρέπει να εμπιστεύεστε καμία φαρμακευτική θεραπεία που μπορείτε να αγόρασετε μόνο από τον ίδιο αλλά δεν πωλείται σε κανένα φαρμακείο.  

7. Να είστε προσεκτικοί εάν ένας ιατρός λειτουργεί εκτός των καθιερωμένων ιατρικών εγκαταστάσεων, δεν διατηρεί νόμιμο ιατρείο ή επιμένει σε ασυνήθιστους διακανονισμούς πληρωμής. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ενδείξεις ενός ψεύτικου ή αδίστακτου “ιατρού”.

8. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας: Αν κάτι σας φαίνεται παράξενο σχετικά με έναν ιατρό ή την πρακτική του, μη διστάσετε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη ή να αναζητήσετε άλλον πάροχο. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε άνετα και με εμπιστοσύνη απέναντι στον επαγγελματία ιατρό που επιλέγετε.

Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind