Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Κρίσεις Πανικού: Η σχέση τους με το χρόνιο στρες

Οι κρίσεις πανικού ανήκουν στα πιο τρομακτικά και δυσάρεστα ψυχολογικά φαινόμενα που μπορεί να βιώσει κάποιος. Χαρακτηρίζονται από ξαφνική και έντονη αίσθηση φόβου ή δυσφορίας, συνοδευόμενη από σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση και δυσκολία στην αναπνοή. Το χρόνιο στρες, ένας παράγοντας που συχνά υποτιμάται, μπορεί να λειτουργήσει ως κρυφός πυροδότης, συμβάλλοντας στην εμφάνιση αυτών των κρίσεων.

Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

Οι κρίσεις πανικού είναι αιφνίδια επεισόδια τρόμου που διεγείρουν σοβαρές σωματικές αντιδράσεις, ακόμα και όταν δεν υπάρχει πραγματική απειλή. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν αυτά τα επεισόδια συχνά αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο, ότι παθαίνουν καρδιακή προσβολή ή ακόμα ότι πεθαίνουν ή χάνουν τη λογική τους. Τα συμπτώματα τυπικά περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, εφίδρωση, τρέμουλο, δύσπνοια, και αίσθηση πνιγμού. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση, για παράδειγμα στην ηρεμία του καναπέ, και για αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά φοβιστικές.

Μία κρίση πανικού μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως και μισή ώρα, αλλά η επίδρασή της μπορεί να είναι μακροχρόνια γιατί εγκαθίσταται φόβος για τον φόβο του επόμενου επεισοδίου. Η συχνότητα των κρίσεων πανικού ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι μπορεί να εκδηλώνουν μεμονωμένα επεισόδια, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να οδηγήσουν σε αποφυγή περιστάσεων ή τοποθεσιών όπου έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν, ή όπου πιθανολογείται ότι μπορεί να προκύψουν, δημιουργώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο άγχους και φόβου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι κρίσεις πανικού είναι πραγματικές – μολονότι δεν έρχονται ως αντίδραση σε μία αληθινή απειλή ή έντονη στιγμή της ζωής – και απαιτούν επαγγελματική βοήθεια.

Αιτίες των Κρίσεων Πανικού

Οι αιτίες των κρίσεων πανικού περιλαμβάνουν γενετικούς, βιολογικούς, ψυχολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εκδήλωσης κρίσεων πανικού, ενώ οι βιολογικές ανισορροπίες στα νευροδιαβιβαστικά συστήματα του εγκεφάλου παίζουν επίσης ρόλο. Οι ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το χρόνιο στρες και τα τραυματικά γεγονότα, μπορούν να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν τις κρίσεις.

Η διάγνωση των κρίσεων πανικού γίνεται μέσω κλινικής αξιολόγησης από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την εξέταση των συμπτωμάτων και τον αποκλεισμό άλλων ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να δημιουργούν παρόμοια συμπτώματα. Ο ειδικός μπορεί επίσης να εξετάσει την παρουσία άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως η αγοραφοβία ή η διαταραχή γενικευμένου άγχους που μπορεί να συνυπάρχουν με τις κρίσεις πανικού.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων πανικού και την αναχαίτιση αυτής της ψυχικής παθολογίας μακροπρόθεσμα. Η κατάλληλη θεραπεία βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή έναν συνδυασμό των δύο. Η κατανόηση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι τα πρώτα βήματα προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού.

κρίσεις πανικού και χρόνιο στρες

Η σχέση του χρόνιου στρες με τις κρίσεις πανικού

Το στρες είναι μια διαρκής κατάσταση έντασης και πίεσης που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία. Όταν το στρες παρατείνεται στο χρόνο, το σώμα παραμένει σε μία κατάσταση “μάχης ή φυγής”, με αποτέλεσμα να εξαντλείται και να γίνεται ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις. Ένας από τους πιθανούς κινδύνους του χρόνιου στρες είναι η εμφάνιση κρίσεων πανικού.

Το χρόνιο στρες επηρεάζει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας ανισορροπίες στις ορμόνες και τους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση και το άγχος. Αυτές οι ανισορροπίες είναι δυνατόν να αυξήσουν την ευαισθησία ενός ανθρώπου για τις κρίσεις πανικού. Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού, συμβάλλοντας στον φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα άγχους, κατάθλιψη και αίσθημα αβοηθησίας. Όλες αυτές οι αρνητικές συνιστώσες ψυχικής υγείας μειώνουν την ικανότητα του ασθενούς να αντιμετωπίσει τις καθημερινές προκλήσεις και καθιστούν την εμφάνιση κρίσεων πανικού περισσότερο πιθανή. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τις σχέσεις και την κοινωνική ζωή, προσθέτοντας επιπλέον πίεση και αυξάνοντας τον κίνδυνο για κρίσεις πανικού.

Η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες είναι απαραίτητη στην πρόληψη των κρίσεων πανικού. Με τεχνικές χαλάρωσης, φυσική άσκηση και υγιεινή διατροφή μποροεί κανείς να μειώσει το επίπεδο του στρες. Η ψυχοθεραπεία – και ειδικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία – καθώς και οι συμβουλευτικές συνεδρίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν έναν ασθενή να αναπτύξει στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες και την πρόληψη των κρίσεων πανικού.

κρίσεις πανικού και χρόνιο στρες

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις στη θεραπεία των κρίσεων πανικού, ανάλογα με την σοβαρότητα και τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως η πρώτη γραμμή θεραπείας και μπορεί να περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά φάρμακα και βήτα-αναστολείς.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια επίσης αποτελεσματική προσέγγιση, που ενίοτε συνδιάζεται με τη φαρμακευτική θεραπεία. Εστιάζει στον εντοπισμό και στην αλλαγή των αρνητικών σκέψεων και μοτίβων συμπεριφοράς που τροφοδοτούν το άγχος ή το χρόνιο στρες. Μέσω της CBT, ο θεραπευόμενος μαθαίνει να αναγνωρίζει εκείνες τις σκέψεις που πυροδοτούν την κρίση, να τις αμφισβητεί και να υιοθετεί δόκιμες στρατηγικές αντιμετώπισης, μειώνοντας έτσι τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων.

Βιβλιογραφία
Bandelow, B., & Michaelis, S. (2015). Epidemiology of anxiety disorders in the 21st century. Dialogues in Clinical Neuroscience, 17(3), 327-335.
Chrousos, G. P., & Gold, P. W. (1992). The concepts of stress and stress system disorders: Overview of physical and behavioral homeostasis. JAMA, 267(9), 1244-1252.
Esler, M., Jennings, G., Lambert, G., Meredith, I., Horne, M., & Eisenhofer, G. (1988). Overflow of catecholamines to the circulation in patients with panic disorder. New England Journal of Medicine, 321(9), 593-600.
Roy-Byrne, P. P., Craske, M. G., & Stein, M. B. (2006). Panic disorder. Lancet, 368(9540), 1023-1032.
Sapolsky, R. M. (2004). Why zebras don’t get ulcers: The acclaimed guide to stress, stress-related diseases, and coping. Holt Paperbacks.
Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind