Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους: Το αόρατο τραύμα μέσα από 3 προσωπικές ιστορίες

Η μετατραυματική διαταραχή άγχους, γνωστή ευρύτερα ως PTSD (Post-Traumatic Stress Disorder), είναι μια ψυχική κατάσταση που πυροδοτείται από την έκθεση σε ένα εξαιρετικά τραυματικό γεγονός, μια σωματική ή μια ψυχολογική απειλή, που επηρεάζει τόσο βαθιά έναν άνθρωπο ώστε να διαβρώνει την αίσθηση της ασφάλειας και της ταυτότητας του. Ενώ οι περισσότερες διαταραχές ψυχικής υγείας αναπτύσσονται αργά και ύπουλα, το PTSD χτυπά με τη βία ενός σεισμού, αφήνοντας πίσω του ερείπια συναισθημάτων.

Για να κατανοήσουμε πλήρως την εμπειρία αυτών των ατόμων, ας εξετάσουμε δύο παραδείγματα πραγματικών ιστοριών, με αναλυτική περιγραφή των συμπτωμάτων τους και της ψυχολογικής τους κατάστασης.

Η ιστορία του Θοδωρή

Ο Θοδωρής, ένας άνδρας 35 ετών, οδηγός φορτηγού στο επάγγελμα, βρέθηκε μια νύχτα σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Το φορτηγό του ανατράπηκε από τη σύγκρουση με άλλο όχημα, και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, βρέθηκε εγκλωβισμένος, περικυκλωμένος από τις φλόγες. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν αβάσταχτα, με τη μυρωδιά της καμένης βενζίνης, τον καπνό που έπνιγε το στήθος του και τις κραυγές των άλλων τραυματιών. Κατάφερε να σωθεί, αλλά οι εικόνες έμειναν βαθιά χαραγμένες στη συνείδησή του.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα συμπτώματα ξεκίνησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Στην αρχή, μικρά πράγματα: δεν μπορούσε να περάσει από την περιοχή όπου συνέβη το ατύχημα χωρίς να αισθάνεται το στήθος του να σφίγγει. Οι νύχτες του έγιναν εφιαλτικές, με συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις, όπου ιδρωμένος ξυπνούσε από όνειρα στα οποία ξαναζούσε πολύ ρεαλιστικά το ατύχημα. Όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Ξαφνικές εικόνες του τραύματος εμφανίζονταν μπροστά στα μάτια του και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αποσπώντας τον από τη δουλειά ή ακόμα και από μια απλή συνομιλία. Αυτές οι “εισβολές” έκαναν τον Θοδωρή να νιώθει συνεχώς ότι το παρελθόν μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εμφανίζεται ξανά μπροστά του.

Η αποφυγή έγινε σύντομα ο βασικός μηχανισμός επιβίωσης. Απέφευγε όχι μόνο την περιοχή του ατυχήματος, αλλά και τις συζητήσεις που αφορούσαν σε τροχαία ή ειδήσεις που ανέφεραν φωτιές. Άρχισε να δυσλειτουργεί στη δουλειά του, καθώς αρνούνταν να οδηγήσει μεγάλες αποστάσεις, με αποτέλεσμα να απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Η υπερδιέγερση έγινε σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα. Κάθε ξαφνικός θόρυβος – το θρόισμα ενός παραθύρου, ο ήχος μιας μηχανής – τον έκανε να τινάζεται, με την καρδιά του να χτυπά πολύ δυνατά. Ζούσε σε μια κατάσταση συνεχούς επαγρύπνησης, σαν να περίμενε πάντα το επόμενο καταστροφικό γεγονός.

Η ιστορία της Μαρίας

Η Μαρία, 29 ετών, είχε επιβιώσει από κακοποίηση στην παιδική της ηλικία. Ένα γεγονός που την ακολούθησε σιωπηλά για χρόνια. Παρά την προσπάθεια να το καταχωνιάσει στο πίσω μέρος του μυαλού της, κάποιες φορές οι μνήμες έβγαιναν στην επιφάνεια με το πιο αναπάντεχο τρόπο: ένα συγκεκριμένο άγγιγμα, η οσμή ενός αρώματος, ή ακόμη και μια συγκεκριμένη σκηνή στην τηλεόραση, την έστελναν πίσω στο δωμάτιο της κακοποίησης.

Τα συμπτώματα της Μαρίας ήταν ποικίλα, αλλά ο πυρήνας τους ήταν οι αναβιώσεις του συμβάντος μέσα στο μυαλό. Ήταν στιγμές όπου ξαφνικά έχανε την αίσθηση του παρόντος και βυθιζόταν στη μνήμη από την τραυματική της εμπειρία. Δεν μπορούσε να ξεχωρίσει αν βρισκόταν ακόμα στο δωμάτιό της ή αν ξαναζούσε το παρελθόν. Σαν παγιδευμένη σε δύο χρονικές ζώνες ταυτόχρονα, το σώμα της αντιδρούσε με τρόμο, το μυαλό της αναζητούσε διαφυγή, αλλά δεν υπήρχε διέξοδος.

Η απομόνωση έγινε το άσυλό της. Κλείστηκε στον εαυτό της, φοβούμενη μήπως οι άλλοι παρατηρήσουν την αναστάτωσή της. Ούτε καν οι φίλοι της γνώριζαν τι συνέβαινε. Τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής την κατέκλυζαν, και εκείνη αναρωτιούνταν αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά. Οι αναμνήσεις γίνονταν ολοένα πιο έντονες, και κάθε φορά που ένιωθε πως μπορούσε να ξεφύγει, αυτές επέστρεφαν πιο δυνατές, και κατέστρεφαν κάθε αίσθηση προόδου.

Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους: Το αόρατο τραύμα μέσα από 3 προσωπικές ιστορίες

Η ιστορία του Yossi

Ο Yossi, ένας 42χρονος τραπεζικός υπάλληλος από την Ιερουσαλήμ, βρέθηκε σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Ήταν ένα ήσυχο απόγευμα, κι εκείνος περπατούσε στο κέντρο της πόλης του, σκεπτόμενος τι θα κάνει το Σαββατοκύριακο με την οικογένειά του. Χαμένος στις σκέψεις του, δεν πρόσεξε το πακέτο που βρισκόταν παρατημένο δίπλα από μια στάση λεωφορείου, ούτε τον πανικό στα μάτια των λίγων περαστικών που είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, ένας εκκωφαντικός ήχος διέλυσε την ησυχία. Το σώμα του τινάχτηκε στον αέρα, ενώ τα θραύσματα από τη βόμβα διαπέρασαν την άσφαλτο και τα παράθυρα των κοντινών καταστημάτων. Ο Yossi, βαρύτατα τραυματισμένος, έχασε τις αισθήσεις του καθώς η οσμή της καμένης σάρκας και του καπνού τον τύλιξαν σαν εφιάλτης.

Έπειτα από αρκετούς μήνες στο νοσοκομείο και αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις, ο Yossi επέστρεψε σπίτι του. Οι φυσικές πληγές άρχισαν σιγά σιγά να επουλώνονται, αλλά οι ψυχικές του πληγές ήταν ακόμη ανοιχτές, ίσως βαθύτερες από ποτέ. Οι ημέρες περνούσαν μέσα σε μια ομίχλη φόβου και πανικού, όπου κάθε ξαφνικός θόρυβος – ένα κλείσιμο πόρτας, ένας δυνατός ήχος από τη μηχανή ενός αυτοκινήτου – τον γύριζε πίσω στη στιγμή της έκρηξης.

Το σώμα του συσπαζόταν από τρόμο και ιδρώτα, σαν να ξαναζούσε τη φρίκη. Οι εικόνες από τα κατεστραμμένα τζάμια και το αιματοβαμμένο πεζοδρόμιο τον επισκέπτονταν απροειδοποίητα, κάθε φορά με την ίδια ωμή ένταση. Δεν μπορούσε να ξεφύγει. Οι στιγμές αυτές, όπως και στην περίπτωση της Μαρίας – γνωστές ως επαναβιώσεις ή flashbacks -, τον έκαναν να αισθάνεται φυλακισμένος σε ένα αόρατο κελί.

Μετατραυματική Διαταραχή Άγχους: Το αόρατο τραύμα

Οι νύχτες ήταν ακόμα χειρότερες. Κάθε φορά που έκλεινε τα μάτια του, ζούσε ξανά και ξανά την τρομοκρατική ενέργεια. Τα όνειρά του γίνονταν εφιάλτες, όπου ο ίδιος και οι αγαπημένοι του βρίσκονταν πάλι στο επίκεντρο της καταστροφής, αδυνατώντας να διαφύγουν. Ξυπνούσε ξαφνικά, ιδρωμένος, με ταχυκαρδία, προσπαθώντας να θυμηθεί πού βρισκόταν και αν ήταν ακόμα σε κίνδυνο. Σύντομα, άρχισε να αποφεύγει να βγαίνει από το σπίτι του. Οι δημόσιοι χώροι του προκαλούσαν τρόμο, και κάθε νέα έξοδος ήταν σαν να ρίχνει τον εαυτό του σε μια καινούργια μάχη. Απέφευγε, επίσης, να βλέπει ειδήσεις ή να ακούει ραδιόφωνο, φοβούμενος μήπως ξανακούσει για άλλη τρομοκρατική ενέργεια που θα αναζωπυρώσει τον τρόμο του.

Η υπερδιέγερση έγινε πλέον η καθημερινή του κατάσταση. Ο Yossi ήταν συνεχώς σε επιφυλακή, σε μια κατάσταση υπερβολικής επαγρύπνησης, σαν το σώμα του να μην μπορούσε να ξεχάσει ότι ο κίνδυνος παραμονεύει παντού. Οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον του, από μια ξαφνική κίνηση μέχρι τον ήχο ενός μακρινού συναγερμού, τον έκανε να τινάζεται. Ζούσε διαρκώς με το φόβο ότι κάτι παρόμοιο θα ξανασυμβεί.

Έτσι, ο Yossi έπαψε να βρίσκει νόημα στη ζωή του. Δεν μπορούσε να απολαύσει ούτε τις πιο απλές χαρές της καθημερινότητας. Η δουλειά του, κάποτε πηγή σταθερότητας, τον έκανε να αισθάνεται ευάλωτος. Αποτραβήχτηκε από τους φίλους του, και ακόμα και η οικογένειά του δυσκολευόταν να τον προσεγγίσει. Είχε αλλάξει ριζικά. Οι αναμνήσεις του τρομοκρατικού χτυπήματος δεν τον άφηναν να ζήσει, και εκείνος βυθιζόταν όλο και περισσότερο στην απομόνωση.

Τα Βασικά Συμπτώματα του PTSD

Αυτές οι τρεις ιστορίες, αν και διαφορετικές, αποκαλύπτουν μερικά από τα κεντρικά χαρακτηριστικά της μετατραυματικής διαταραχής άγχους:

  1. Επαναβιώσεις (flashbacks): Οι έντονες και συχνά αιφνίδιες αναβιώσεις του τραυματικού γεγονότος, που μπορεί να συνοδεύονται από έντονες συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις.
  2. Αποφυγή: Αποφυγή καταστάσεων, ανθρώπων ή ακόμα και σκέψεων που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός, συχνά σε βαθμό που διαταράσσει την καθημερινή ζωή.
  3. Υπερδιέγερση: Εμφάνιση έντονων αντιδράσεων σε ερεθίσματα, όπως ευερεθιστότητα, δυσκολία ύπνου, αυξημένη επιφυλακτικότητα και υπερένταση.
  4. Αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα: Συνεχείς σκέψεις ενοχής, ντροπής ή απόγνωσης που οδηγούν σε αποξένωση και απόσυρση από κοινωνικές σχέσεις.

Θεραπευτικές Επιλογές

Το PTSD μπορεί να είναι βαθιά καταστροφικό, αλλά δεν είναι ανίατο. Οι διαθέσιμες θεραπείες, που έχουν τεκμηριωθεί μέσα από πολλές ερευνητικές μελέτες, προσφέρουν ελπίδα για την αποκατάσταση και την ψυχική ανάρρωση.

  1. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Αυτή η μορφή θεραπείας επικεντρώνεται στην αναγνώριση και αλλαγή των αρνητικών σκέψεων που σχετίζονται με το τραύμα. Μια εξειδικευμένη προσέγγιση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας, γνωστή ως Θεραπεία Επεξεργασίας Τραύματος (Trauma-Focused CBT), είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Οι ασθενείς μας μαθαίνουν να επεξεργάζονται τις τραυματικές μνήμες με έναν πιο προσαρμοστικό και θετικό τρόπο.
  2. Απευαισθητοποίηση και Επανεπεξεργασία μέσω Κινήσεων των Ματιών (EMDR): Μια μη παραδοσιακή αλλά αποτελεσματική μέθοδος, η οποία βοηθά τους ασθενείς να επεξεργαστούν το τραύμα μέσω καθοδηγούμενων οφθαλμικών κινήσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι το EMDR μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του PTSD .
  3. Φαρμακευτική αγωγή: Τα αντικαταθλιπτικά, και ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), έχουν δείξει να βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής, ιδιαίτερα των συναισθηματικών και αγχωδών στοιχείων.
  4. Ομαδική θεραπεία και υποστήριξη: Τα άτομα που έχουν βιώσει παρόμοια τραυματικά γεγονότα συχνά βρίσκουν ανακούφιση μέσω της αλληλοϋποστήριξης και της κατανόησης που μπορούν να προσφέρουν οι ομαδικές θεραπευτικές συνεδρίες υπό προϋποθέσεις.

Η μετατραυματική διαταραχή άγχους (PTSD) είναι μια διαταραχή που αγγίζει πραγματικά τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης εμπειρίας, αλλά με τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη, υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Όπως δείχνουν τα παραδείγματα του Θοδωρή, της Μαρίας και του Yossi, το ταξίδι της ανάρρωσης είναι δύσκολο, αλλά δεν είναι αδύνατο. Κάθε βήμα προς τη θεραπεία είναι μια κίνηση προς την επαναφορά της ζωής, της ελπίδας και της εσωτερικής γαλήνης.

Βιβλιογραφικές Αναφορές
  • Bisson, J. I., Cosgrove, S., Lewis, C., & Roberts, N. P. (2015). Post-traumatic stress disorder. BMJ, 351, h6161.
  • Foa, E. B., & Rothbaum, B. O. (1998). Treating the trauma of rape: Cognitive-behavioral therapy for PTSD. Guilford Press.
  • Shapiro, F. (2017). Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) therapy: Basic principles, protocols, and procedures. Guilford Publications.
  • Yehuda, R. (2002). Post-traumatic stress disorder. New England Journal of Medicine, 346(2), 108-114.
Facebook
LinkedIn
X
Email

Περισσότερα άρθρα