Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ελπίδα για την άνοια: Πρώιμος βιοδείκτης αποκαλύπτει τον κίνδυνο

Η άνοια αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της σύγχρονης ιατρικής, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η έγκαιρη διάγνωση είναι κρίσιμη, καθώς επιτρέπει την εφαρμογή παρεμβάσεων που μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου. Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο και πρώιμο δείκτη που μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση άνοιας, προσφέροντας ελπίδα για πιο αποτελεσματική πρόληψη και θεραπεία.

Τι είναι η άνοια;

Η άνοια δεν είναι μια συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά ένας γενικός όρος που περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τις κοινωνικές ικανότητες, καθιστώντας δύσκολη την καθημερινή λειτουργία. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, αλλά υπάρχουν και άλλες, όπως η αγγειακή άνοια και η μετωποκροταφική άνοια.

Η έγκαιρη διάγνωση της άνοιας επιτρέπει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους να προγραμματίσουν το μέλλον, να λάβουν υποστήριξη και να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές. Επιπλέον, μπορεί να επιτρέψει την εφαρμογή θεραπειών που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Ο νέος πρώιμος δείκτης

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Neurology”, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αυξημένα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης στο αίμα, της νευροφιλαμεντίνης ελαφριάς αλυσίδας (NfL), σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Η νευροφιλαμεντίνη ελαφριάς αλυσίδας (NfL) είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του κυτταροσκελετού των νευρικών κυττάρων και απελευθερώνεται στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και το αίμα όταν τα νευρικά κύτταρα υφίστανται βλάβες. Αυξημένα επίπεδα NfL έχουν συσχετιστεί με διάφορες μορφές άνοιας, ιδιαίτερα με τη νόσο Αλτσχάιμερ και την αγγειακή άνοια.

Στη νόσο Αλτσχάιμερ, η απελευθέρωση NfL σχετίζεται με την εκφύλιση των νευρώνων λόγω της συσσώρευσης αμυλοειδούς και ταυ πρωτεΐνης, ενώ στην αγγειακή άνοια, η παρουσία αυξημένων επιπέδων συνδέεται με βλάβες στις νευρικές ίνες που προκαλούνται από μικροαγγειακές / βλάβες.

Τα υψηλά επίπεδα NfL παρέχουν έναν χρήσιμο βιοδείκτη για την ανίχνευση της εκφύλισης των νευρώνων, προτού εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα, καθιστώντας τα πολύτιμα για την πρώιμη διάγνωση και την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου.

άνοια: Πρώιμος βιοδείκτης

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία. Συμμετείχαν 10.000 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 15 ετών. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της νευροφιλαμεντίνης ελαφριάς αλυσίδας (NfL) στο αίμα των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι υψηλότερα επίπεδα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας στο μέλλον.

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον;

Η ανακάλυψη ενός νέου πρώιμου δείκτη για την άνοια αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατανόηση και την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλοκης νόσου. Μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων που θα επιτρέπουν την έγκαιρη ανίχνευση της άνοιας μέσω απλών αιματολογικών εξετάσεων. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει την εφαρμογή προληπτικών μέτρων και θεραπειών σε πρώιμο στάδιο, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και θα προσφέρουν ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Βιβλιογραφία

Zetterberg, H., & Blennow, K. (2024). Neurofilament light chain in blood as a potential biomarker for neurodegeneration. Neurology.

Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind