Άρθρο στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”
Στην εποχή μας κάθε άνθρωπος εκπροσωπείται δημόσια από τα στοιχεία που διατηρούν για τον ίδιο οι μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου και οι κάθε λογής ιστότοποι που φιλοξενούν προσωπικά δεδομένα, είτε εκούσια είτε ακούσια – χωρίς τη θέλησή του -. Στα δισεκατομμύρια των άλλων ανθρώπων, που δεν μας γνωρίζουν προσωπικά, είμαστε αυτό που ξέρει το διαδίκτυο για εμάς. Αλλά και οι πραγματικές σχέσεις μας, οι εργοδότες, οι συνεργάτες, οι φίλοι, ακόμη και οι συγγενείς μας, μπορούν να αλιεύουν πληροφορίες ή να πέφτουν κυριολεκτικά πάνω σε αυτές μέσα σε αυτόν τον αχανή, ψηφιακό δημόσιο χώρο.
Η εκδικητική πορνογραφία είναι μία εγκληματική – με όλη τη σημασία της λέξης – ενέργεια που αποσκοπεί στην αποδόμηση της προσωπικότητας μέσω του διαδικτύου. Είναι μία απόπειρα δολοφονίας του χαρακτήρα, με την επίγνωση ότι θα προκληθεί βαθύς και αργός πόνος. Δεν πρόκειται, συνήθως, για μία παρορμητική πράξη εξαιτίας μεγάλης απογοήτευσης, αλλά για γνήσιο σαδισμό.
Η λαϊκή φαντασία συνδέει τον σαδισμό με βασανιστές και δολοφόνους. Ωστόσο, υπάρχει επίσης το λιγότερο ακραίο, αλλά πιο διαδεδομένο, φαινόμενο του καθημερινού σαδισμού. Οι καθημερινοί σαδιστές απολαμβάνουν να πονούν τους άλλους ή να παρακολουθούν τα βάσανά τους. Η επιστημονική έρευνα καταδεικνύει ότι 6% των ανθρώπων είναι δυνατόν να νιώθουν ευχαρίστηση όταν πληγώνουν άλλους ανθρώπους.
Ο καθημερινός σαδιστής μπορεί να είναι ένας σχολικός νταής ή ένα τρολ του διαδικτύου. Μπορεί επίσης να είναι εκείνος ο άνθρωπος με εντελώς ανώριμες άμυνες που τιμωρεί ένα σύντροφο μέσω της εκδικητικής πορνογραφίας, ή ενθουσιάζεται στη σκέψη ότι τον απογυμνώνει δημόσια. Αυτός ο καθημερινός σαδιστής χαίρεται γνωρίζοντας ότι το θύμα του ταπεινώνεται και υποφέρει μακροπρόθεσμα.
Επειδή οι φωτογραφίες ή τα βίντεο που διαδίδονται στο διαδίκτυο κατεβαίνουν πολύ δύσκολα, στοιχειώνουν τα θύματα σε όλη τους τη ζωή. Τα θύματα υφίστανται τις ίδιες ψυχικές επιπτώσεις με εκείνα των σεξουαλικών επιθέσεων: ενοχές, μετατραυματικό άγχος και αγωνία, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αισθήματα αναξιότητας, απόσυρση από την κοινωνική ή την προσωπική ζωή, κατάθλιψη ή ακόμα και αυτοκτονικές σκέψεις. Αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρές συνέπειες στις επόμενες σχέσεις τους και στην αναζήτηση εργασίας.
Σύμφωνα με μία μεγάλη επιστημονική μελέτη 90% των θυμάτων εκδικητικής πορνογραφίας είναι γυναίκες και μολονότι πιστεύουν κατά 94% ότι οι προσωπικές τους φωτογραφίες είναι ασφαλείς στην κατοχή των σημερινών συντρόφων τους, μία στις δέκα απειλείται για τη δημοσίευση αυτού του περιεχομένου από έναν χειριστικό ή κακοποιητικό σύντροφο. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε υπάρχει δυστυχώς 60% πιθανότητα ότι ο σύντροφος θα πραγματοποιήσει την απειλή του. Γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο και περισσότερο αποτελεσματικά εργαλεία ελέγχου του ανεπιθύμητου περιεχομένου στο διαδίκτυο που θα είναι στην πραγματική διάθεση των χρηστών και όχι απλά στην ευχέρεια των εταιρειών που λειτουργούν τους ιστότοπους και τις μηχανές αναζήτησης.