Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά

Με αφορμή στον ιερέα που θέλει να μηνύσει ηθοποιούς για το φιλί τους επί σκηνής (αλλά και με πολλές άλλες αφορμές…), διερωτώμαι αν ορισμένοι εκκλησιαστικοί λειτουργοί έχουν χάσει εντελώς την πνευματική πυξίδα τους. 

Το ράσο δεν καλύπτει τα μάτια: Τα μάτια βλέπουν ότι τα γκέι παιδιά έχουν στρέιτ γονείς. Μεγαλώνουν σε στρείτ οικογένειες και έχουν στρέιτ πρότυπα. Κανείς δεν γίνεται γκέι επειδή βλέπει άλλους γκέι, ή γκέι συμπεριφορές, στην τηλεόραση. Γιατί υπήρχαν γκέι και πριν την τηλεόραση. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν γκέι σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς, ανάμεσα σε όλες τις ανθρώπινες θρησκείες και ναι …σε πολλά ακόμη είδη του ζωϊκού βασιλείου (ερευνητικά διαπιστωμένο σε τουλάχιστον 450 διαφορετικά), που εικάζω ότι δεν βλέπουν τηλεόραση.

Έχουν, δυστυχώς, βρεθεί πολλές φορές στη φροντίδα μου οικογένειες που μπερδεύτηκαν, ανακατεύτηκαν ή και διαλύθηκαν από σκληρές και δογματικές «καθοδηγήσεις» ιερέων. Για παράδειγμα γονείς που έλαβαν τη συμβουλή ότι τα γκέι παιδιά τους αντιβαίνουν τη Χριστιανική ηθική και χρειάζονται «μεταστροφή» (ότι πρέπει να γίνουν στρέιτ δηλ, μολονότι τέτοια «θεραπεία» δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει ποτέ – και αρμόδια να το τεκμηριώσει αυτό είναι η επιστήμη σήμερα και όχι η Εκκλησία). Χριστιανοί Ορθόδοξοι στους οποίους απαγορεύτηκε να μεταλαμβάνουν, υποψήφιοι νονοί που απορρίφθηκαν για τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους κ.ο.κ. 

Ως ψυχίατρος δεν επικαλούμαι ειδικές γνώσεις για τους εκκλησιαστικούς κανόνες, που αποδέχομαι ότι είναι αρχαίοι και πολύ δύσκαμπτοι και στο τέλος της ημέρας συνιστούν ένα φιλοσοφικό σύστημα με το οποίο κανείς είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί. Αλλά νομίζω ότι έχω την απαραίτητη γνώση και εμπειρία για να γράψω ότι αυτή η αδιάλλακτη Εκκλησία (όπου υπάρχει) δεν έχει ενσυναίσθηση. Σε μία μερίδα ανθρώπων αυτή η Εκκλησία δεν δείχνει αγάπη αλλά ένα άσπλαχνο πρόσωπο που προκαλεί ατελείωτο πόνο. 

Ως ψυχοθεραπευτής γνωρίζω ακόμη ότι οι επιστήμονες της ψυχικής υγείας δεν συμβουλεύουμε ποτέ τον άνθρωπο που μας εμπιστεύεται πως να ζήσει τη ζωή του, τι να κάνει και τι να μην κάνει. Τον βοηθάμε να το ανακαλύψει ο ίδιος. Ίσως για αυτό δυσκολεύομαι να ερμηνεύσω πως ορισμένοι ιερείς λειτουργούν τόσο μα τόσο διαφορετικά από εμάς.  

Υπάρχουν ωστόσο και φωτισμένοι κληρικοί, συνήθως πολύ μορφωμένοι και μετεκπαιδευμένοι (λαμβάνοντας εδώ υπόψη ότι ο μέσος όρος εισαγωγής στις εκκλησιαστικές ακαδημίες είναι εξαιρετικά χαμηλός, σχεδόν μονοψήφιος) – που επιλέγουν να μη δεσμεύονται από το σύνολο μίας φιλοσοφίας περασμένων αιώνων. Αισθάνομαι ότι δεν είναι ντροπή, ούτε βλάσφημο να το λέμε αυτό. Έχω τη χαρά να γνωρίζω τέτοιους ιεράρχες που δεν αποστηθίζουν και αναπαράγουν με στείρο τρόπο. Εκείνοι δεν απομακρύνονται από τη Χριστιανική ηθική, αλλά κρατούν την ουσία και επιχειρούν την εξέλιξη, αναγνωρίζοντας ότι η Εκκλησία μάς είναι απαραίτητη, αλλά την ίδια στιγμή ότι η κοινωνία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που επίσης εξελίσσεται. Όχι λοιπόν, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Χρειάζονται και άλλες δεξιότητες.

Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind