Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ψυχική Υγεία και Καύσωνας: Βιολογικοί Μηχανισμοί & Επιπτώσεις

Καθώς οι θερμοκρασίες ανέρχονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα κατά τη διάρκεια των καύσωνων, το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις της θερμότητας στην ανθρώπινη υγεία έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι συνέπειες της υπερβολικής θερμότητας στο σώμα είναι καλά τεκμηριωμένες, αλλά η επίδραση της θερμοκρασίας στην ψυχική υγεία παραμένει λιγότερο κατανοητή και συχνά παραβλέπεται.

Θερμοκρασίες και ψυχική υγεία: Μια αναπάντεχη σύνδεση

Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος έχουν μεγάλη επίδραση στη συναισθηματική και ψυχολογική ευημερία των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα, παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Άτομα με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, εκδηλώνουν υποτροπές στα συμπτώματά τους. Ομοίως αυξάνονται οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια περιόδων καύσωνα.

Αλλά και η επιθετικότητα και η βία επίσης αυξάνονται κατά τη διάρκεια των θερμών περιόδων του έτους. Η ζέστη μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και να μειώσει την ανεκτικότητα του ανθρώπου, κάτι που οδηγεί δυνητικά σε περισσότερο επιθετική συμπεριφορά. Η σχέση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και του επιπέδου της βίας έχει τεκμηριωθεί σε πολλές μελέτες.

Η δυσφορία που προκαλεί η ζέστη, σε συνδυασμό με την αίσθηση απόγνωσης και την έλλειψη ελπίδας που μπορεί να νιώθουν οι πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, επίσης αυξάνει τη συνολική ψυχική πίεση. Ιδιαίτερα αν συνυπολογιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κλιματικής επιβάρυνσης, όπως τα αυξημένα κόστη ηλεκτρικού ρεύματος και η έλλειψη πρόσβασης σε κλιματισμό, που συμβάλλουν στο στρες και στην απογοήτευση. Η απομόνωση και η ελάττωση της κοινωνικής επαφής λόγω αποφυγής της ζέστης στο εξωτερικό περιβάλλον επιτείνουν με τη σειρά τους τις ψυχικές διαταραχές, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες όπως οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας.

Η σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και της ψυχικής υγείας δεν είναι μόνο άμεση, αλλά και αμφίφρομη. Η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ τα άτομα με ήδη υπάρχουσες ψυχικές διαταραχές μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες δυσκολίες κατά την προσαρμογή τους στις περιβαλλοντικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Βιολογικοί μηχανισμοί: Πώς ο καύσωνας επηρεάζει τον εγκέφαλο

Η υπερβολική θερμότητα έχει άμεσες επιπτώσεις στον εγκέφαλο, επιδρώντας στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και στη λειτουργία των νευρωνικών κυκλωμάτων. Η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία ακολούθως διαταράσσει την ψυχική ισορροπία. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η αύξηση της θερμοκρασίας επηρεάζει ακόμη την απόδοση νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που ρυθμίζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα. Όταν η θερμοκρασία αυξάνεται, επιβαρύνεται η φυσιολογική μεταφορά και απελευθέρωσή τους, με επιπτώσεις στη διάθεση και στη συμπεριφορά.

Επιπλέον, η αφυδάτωση που συχνά συνοδεύει ένα καύσωνα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Επηρεάζει την ικανότητά του να διατηρεί την ομοιόσταση και να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος και αυτό προλαλεί σύγχυση, εκνευρισμό και διαταραχές στη γνωστική λειτουργία.

Τέλος, η θερμική καταπόνηση επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα μέσω της προαγωγής φλεγμονωδών αντιδράσεων. Οι φλεγμονώδεις κυτοκίνες διαπερνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να επηρεάζουν τη νευρωνική λειτουργία και την ψυχική υγεία. Οι φλεγμονώδεις διαδικασίες που διεγείρονται σε αυτό το πλαίσιο έχουν συνδεθεί με διάφορες ψυχικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της σχιζοφρένειας.

Επιπτώσεις στην ψυχική Υγεία: Ανάλυση και αντιμετώπιση

Κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής θερμοκρασίας, είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της ψυχικής ευημερίας. Μια κεντρική στρατηγική είναι η ενυδάτωση και η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στη θερμότητα μέσω κατάλληλων περιβαλλοντικών προσαρμογών.

Η κοινωνική υποστήριξη έχει έναν πρόσθετο ρόλο στην αντιμετώπιση των ψυχικών επιπτώσεων του καύσωνα. Η ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου γύρω από τους ευάλωτους μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες και να λειτουργήσει ως ένα σύστημα υποστήριξης.

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές επιπτώσεις του καύσωνα. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με την επίδραση της θερμοκρασίας στην ψυχική υγεία μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και παρέμβαση. Η χρήση των απαραίτητων ψυχιατρικών φαρμάκων, η κατάλληλη προσαρμογή των δόσεων για τα φάρμακα που ήδη λαμβάνονται και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης μπορεί να αποδειχθούν πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις. Εξίσου σημαντική είναι η εγρήγορση της πολιτείας, γιατί σήμερα δεν υπάρχει ιδιαίτερη πρόνοια σε αυτή την κατεύθυνση. Σε κάθε περίπτωση, η κατανόηση των κινδύνων και η εφαρμογή προληπτικών μέτρων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των αρνητικών συνεπειών.

Facebook
LinkedIn
X
Email

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind