Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει βραβευτεί για δραστηριότητές του με ειδικά τιμητικά διπλώματα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και με το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και παραχωρεί ομιλίες για την ενημέρωση σε ζητήματα ψυχικής υγείας, όλο το χρόνο, με έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος.

Ναρκισσιστική Διαταραχή: Όταν ο έρωτας γίνεται παιχνίδι εξουσίας

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μία από τις πιο περίπλοκες ψυχιατρικές καταστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή συχνά εκδηλώνουν υπερβολική αυτοεκτίμηση, ανάγκη για θαυμασμό και έλλειψη ενσυναίσθησης. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν δύσκολη τη δημιουργία και τη διατήρηση υγιών σχέσεων, καθώς οι ναρκισσιστές τείνουν να επικεντρώνονται στον εαυτό τους, αγνοώντας τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.

Χαρακτηριστικά της Ναρκισσιστικής Διαταραχής

Η ναρκισσιστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επηρεάζουν την αλληλεπίδραση με τους άλλους. Οι νάρκισσοι έχουν υπερβολική αίσθηση της σημασίας τους, που τους οδηγεί σε υπερβολικές προσδοκίες από τους γύρω τους. Αυτή η αέναη ανάγκη για επιβεβαίωση εύκολα προκαλεί συγκρούσεις, καθώς οι ναρκισσιστές αναμένουν από τους άλλους να τους θαυμάζουν και να τους υποστηρίζουν πάντα και χωρίς καμία εξαίρεση. Για αυτό το λόγο, οι σχέσεις τους με φίλους, οικογένεια ή συνεργάτες σπάνια έχουν ισορροπία, καθώς οι άλλοι αισθάνονται – αργά ή γρήγορα – ότι οι δικές τους ανάγκες παραβλέπονται.

Επιπλέον, οι ναρκισσιστές συνήθως δεν αναγνωρίζουν τα αισθήματα των γύρω, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη συναισθηματική σύνδεση. Αυτή η έλλειψη ενσυναίσθησης οδηγεί τους οικείους τους σε αμηχανία και απογοήτευση στην προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ουσιαστική σχέση. Η αδυναμία των νάρκισσων να τους κατανοήσουν και να ανταποκριθούν συναισθηματικά, μοιραία τους απομακρύνει ή ακόμη χειρότερα τους εγκλωβίζει σε κακοποιητικές σχέσεις.

Προκλήσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις

Οι προκλήσεις που προκύπτουν στις σχέσεις των νάρκισσων είναι ποικιλόμορφες και δημιουργούνται αρκετές δυσλειτουργίες. Ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες είναι η τάση τους να εκλαμβάνουν κάθε κριτική ως προσωπική επίθεση. Αυτή η υπερευαισθησία συνεπάγεται συγκρούσεις και αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και παρεξηγήσεις. Οι σχέσεις τους γίνονται πεδία μάχης, όπου η ανάγκη για έλεγχο και επιβεβαίωση από τη μία πλευρά συγκρούεται με την επιθυμία της άλλης πλευράς να εκφράσει τις ανάγκες της.

Επιπλέον, οι νάρκισσοι μπορεί να εκμεταλλεύονται τους άλλους για να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες, γεγονός που οδηγεί τους γύρω τους σε συναισθηματική εξάντληση. Αυτή η χειριστικότητα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, από την πλήρη συναισθηματική χειραγώγηση έως την απλή αποφυγή υποχρεώσεων. Η αίσθηση ότι οι άλλοι είναι απλώς ένα μέσο για την ικανοποίηση των δικών τους επιθυμιών καθιστά επομένως δύσκολη τη διατήρηση υγιών και ισότιμων σχέσεων.

Ναρκισσιστική Διαταραχή

Διαχείριση και αντιμετώπιση

Για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη ναρκισσιστική διαταραχή, είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα διευκολύνουν τη συνεννόηση και την αλληλεπίδραση. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους είναι η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, τόσο για τον πάσχοντα όσο και για τους γύρω του. Η ψυχοθεραπεία, και ειδικότερα η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με ναρκισσιστική διαταραχή να αναγνωρίσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα των άλλων.

Δυστυχώς, οι νάρκισσοι δύσκολα ξεκινούν θεραπεία, καθώς συχνά δεν αναγνωρίζουν το πρόβλημά τους ή δεν πιστεύουν ότι χρειάζονται βοήθεια. Ακόμα και όταν ξεκινούν θεραπεία, είναι εύκολο να την εγκαταλείψουν, ειδικά όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις δύσκολες αλήθειες για τον εαυτό τους. Διόλου σπάνια, επιχειρούν να αποδομήσουν το ψυχοθεραπευτή τους και αμύνονται στις επισημάνσεις του αισθανόμενοι ότι δέχονται επίθεση. Αυτό καθιστά τη θεραπευτική διαδικασία πολύ απαιτητική.

Πράγματι, η επικοινωνία με τους νάρκισσους είναι κρίσιμη. Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους γύρω από τον νάρκισσο, είναι πολύ σκόπιμο να εκφράζουν τις ανάγκες τους με σαφήνεια και ειλικρίνεια, αποφεύγοντας την επιθετικότητα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει με το καιρό ένα περιβάλλον όπου ο νάρκισσος νιώθει ασφαλής για να εξερευνήσει τα δικά του συναισθήματα και να κατανοήσει τις ανάγκες των άλλων. Η υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας μπορεί να είναι καθοριστική για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων.

Τέλος, είναι σημαντική η υπομονή και η επιμονή, γιατί οι αλλαγές στις συμπεριφορές και τις στάσεις απαιτούν χρόνο. Οι άνθρωποι που σχετίζονται με νάρκισσους πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλες αυτές τις προκλήσεις και να παραμείνουν αφοσιωμένοι στη διαδικασία της επικοινωνίας και της κατανόησης. Μέσω της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης, οι σχέσεις μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν πιο υγιείς, παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν.

Facebook
LinkedIn
X
Email

Περισσότερα άρθρα