Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης MD MSc

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

Superman Challenge: Τι λέει στους γονείς το περιστατικό του 13χρονου στην Πάτρα 

Η είδηση συγκλονίζει: ένας 13χρονος μαθητής στην Πάτρα υπέστη κάταγμα στο κρανίο έπειτα από συμμετοχή του σε μία «δοκιμασία θάρρους» – το λεγόμενο Superman challenge. Μία πράξη που ξεκινά ως παιχνίδι, μια «πρόκληση» μεταξύ συμμαθητών, κατέληξε σε σοβαρό τραυματισμό και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Οι συμμαθητές του οδηγήθηκαν στην αστυνομία. Τα ερωτήματα, όμως, οδηγούν εμάς – τους ενήλικες – σε βαθύτερους στοχασμούς.

Πώς φτάνει ένα παιδί να ρισκάρει τη ζωή του για να αποδείξει το θάρρος του; Τι δεν βλέπουμε, τι δεν ακούμε, τι δεν προλαβαίνουμε να καταλάβουμε μέσα στην καθημερινότητα που μας απορροφά;

To challenge της εφηβείας

Στην εφηβεία, η ανάγκη για αποδοχή ξεπερνά πολλές φορές την αίσθηση κινδύνου. Ο έφηβος δεν σκέφτεται όπως ένας ενήλικας. Δεν έχει την ίδια δεξιότητα πρόβλεψης των συνεπειών. Αντίθετα, το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή – ο επικλινής πυρήνας – βρίσκεται σε υπερδιέγερση. Μελέτες (Steinberg, 2008) δείχνουν πως οι έφηβοι παίρνουν περισσότερα ρίσκα όταν βρίσκονται μαζί με τους συνομηλίκούς τους, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι θα κάνουν κάτι που είναι επικίνδυνο. Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο γνωστικό. Είναι βαθιά συναισθηματικό και κοινωνικό.

Superman Challenge: Τι λέει στους γονείς

Η πίεση της παρέας, η ανάγκη να αποδείξει ένας έφηβος ότι είναι «γενναίος», η αγωνία του να μη βρεθεί στο περιθώριο – όλα αυτά διαμορφώνουν το έδαφος για συμπεριφορές που ενδέχεται να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Σε αυτή τη συναισθηματική αναστάτωση έρχεται να προστεθεί η δύναμη των social media, που προσφέρουν άμεση, ορατή ανταμοιβή: likes, προβολές, θαυμασμό.

η ψυχική σύνδεση με το παιδί είναι η μόνη πρόληψη

Οι γονείς καλούνται να δράσουν πριν βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα. Όχι μέσα από φόβο ή ενοχή. Αλλά με την παρουσία τους. Όχι με υπερβολικό έλεγχο, αλλά με συσχέτιση και επικοινωνία. Η ψυχική σύνδεση με το παιδί είναι η μόνη πρόληψη που δεν εξαντλείται. Δεν φτάνει να ξέρουμε πού βρίσκεται ή τι κάνει. Πρέπει να ξέρουμε πώς νιώθει. Τι τον φοβίζει. Τι του δίνει αξία. Τι τον πονάει όταν δεν τον βλέπει κανείς.

Αυτό σημαίνει να δώσουμε χώρο στη φωνή του, χωρίς να τη διακόπτουμε με συμβουλές. Να ακούμε, χωρίς να επεμβαίνουμε με την κριτική μας. Να ρωτάμε, χωρίς να περιμένουμε την απάντηση που μας βολεύει. Να μιλάμε μαζί του για το διαδίκτυο, για τις προκλήσεις, για τις αποφάσεις, χωρίς διδακτισμό. Αλλά με τη βαθιά επίγνωση ότι το παιδί μας μεγαλώνει μέσα σε έναν κόσμο που δοκιμάζει την ταυτότητά του κάθε ημέρα.

Superman Challenge: Τι λέει στους γονείς

Η ευθύνη μας δεν είναι να το προστατεύσουμε από κάθε πτώση. Είναι να του μάθουμε να σηκώνεται και κυρίως να διαλέγει τις μάχες του. Με αυτογνωσία. Με ενισχυμένη κριτική ικανότητα. Με ελευθερία. Με το θάρρος να λέει όχι, ακόμα κι όταν όλοι περιμένουν το αντίθετο. Και βέβαια, οι γονείς δεν πρέπει να διστάζουν να συμβουλεύονται τους ειδικούς όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τα παιδιά τους.

Βιβλιογραφία

American Academy of Pediatrics. (2016). Media and young minds. Pediatrics, 138(5), e20162591

Livingstone, S., & Third, A. (2017). Children and young people’s rights in the digital age: An emerging agenda. New Media & Society, 19(5), 657–670

Steinberg, L. (2008). A social neuroscience perspective on adolescent risk-taking. Developmental Review, 28(1), 78–106

Uhls, Y. T., Ellison, N. B., & Subrahmanyam, K. (2017). Benefits and costs of social media in adolescence. Pediatrics, 140(S2), S67–S70

Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό email μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία, πρακτικές συμβουλές και τις ειδήσεις μας.

Κουπόνι για το CureClass με την εγγραφή σας!

Cure of Mind

Εγκαταστηστε ΣΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, αποθηκεύστε μας σαν εφαρμογή:

  1. Πατήστε το εικονίδιο Share (τετράγωνο με βέλος).
  2. Επιλέξτε Προσθήκη στην Αρχική Οθόνη.