Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Εμμηνόπαυση: Τα ψυχολογικά συμπτώματα και η διαχείρισή τους

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, που συνοδεύεται από σημαντικές βιολογικές και ψυχολογικές αλλαγές. Μολονότι η εμμηνόπαυση είναι αναπόφευκτη, οι ψυχολογικές προκλήσεις που τη συνοδεύουν συχνά παραβλέπονται ή υποτιμώνται. Αυτό το άρθρο εξετάζει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης και προτείνει στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Ψυχολογικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Την εμμηνόπαυση συνοδεύουν συναισθηματικές διακυμάνσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα. Είναι γεγονός ότι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επηρεάζουν άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου, προκαλώντας μεταβολές στη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή τους, χωρίς προφανή λόγο, και αυτό είναι δυνατόν να προκαλεί σύγχυση και απογοήτευση.

Οι διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία ή η υπνηλία, αποτελούν επίσης μια συχνή ψυχική πρόκληση κατά την εμμηνόπαυση. Η νυχτερινή εφίδρωση και οι εξάψεις μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο και να οδηγούν σε χρόνια κόπωση και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου ενδέεται να επιδεινώνει περαιτέρω τα συναισθηματικά προβλήματα, εγκαθιστώντας έναν φαύλο κύκλο.

Η αίσθηση της απώλειας είναι ένα ακόμη συχνό συναίσθημα που βιώνουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η συνειδητοποίηση ότι η αναπαραγωγική ηλικία έχει τελειώσει μπορεί να προκαλεί θλίψη και μία αίσθηση απώλειας της νεότητας. Αυτή η ψυχολογική συνθήκη μπορεί να επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση, οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση και αποφυγή δραστηριοτήτων που ήταν ευχάριστες σε μία νεότερη ηλικία.

Τέλος, η εμμηνόπαυση μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη σεξουαλική ζωή που δημιουργούν ανησυχία και ανασφάλεια. Οι ορμονικές αλλαγές συμβάλλουν σε μειωμένη ερωτική επιθυμία και επιπλέον προκαλούν σωματική δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή. Τα παραπάνω είναι δυνατόν να επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση με τον σύντροφο.

Εμμηνόπαυση ψυχολογικά συμπτώματα

Στρατηγικές διαχείρισης

Η ενημέρωση και η κατανόηση των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα κατά την εμμηνόπαυση αποτελούν το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων ψυχικών προκλήσεων αυτής της μεταβατικής περιόδου. Η αναζήτηση πληροφοριών από αξιόπιστες πηγές και η συζήτηση με ειδικούς της ψυχικής υγείας εκτός από τον γυναικολόγο, μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να κατανοήσουν καλύτερα τις αλλαγές που βιώνουν.

Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των συναισθηματικών αλλαγών της εμμηνόπαυσης. Οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να διαχειριστούν το άγχος, την κατάθλιψη και τις άλλες συναισθηματικές δυσκολίες μέσω της συζήτησης και της ανάπτυξης στρατηγικών αντιμετώπισης.

Ειδικά η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, που προσφέρουμε στο ιατρείο μας, έχει αποδειχθεί πολύτιμη σε αυτή την προσπάθεια.

Η πρόσθετη φαρμακευτική θεραπεία, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα που επιλέγονται και επιβλέπονται προσεκτικά από τον ψυχίατρο, είναι δυνατόν να ανακουφίσει τα έντονα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα επιτρέποντας τη σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής με απόλυτη ασφάλεια.

Η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής ευεξίας κατά την εμμηνόπαυση. Η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης, ενώ η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και να ενισχύσει την ενέργεια και τη διάθεση.

Η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον είναι εξίσου σημαντική. Η ανοιχτή επικοινωνία με τους κοντινούς ανθρώπους ελαττώνει την αίσθηση της απομόνωσης και προσφέρει πολύτιμη συναισθηματική στήριξη.

Ο ρόλος των ορμονικών θεραπειών

Οι ορμονικές θεραπείες είναι δυνατόν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, συμπεριλαμβανομένων των ψυχολογικών επιπτώσεων. Η χορήγηση οιστρογόνων και προγεστερόνης μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των ορμονικών επιπέδων και στη μείωση των συναισθηματικών διακυμάνσεων.

Ωστόσο, η απόφαση για την έναρξη ορμονικής θεραπείας πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τον ιατρό, λαμβάνοντας υπόψη τις ατομικές ανάγκες και τους πιθανούς κινδύνους.

Η ορμονική θεραπεία είναι επίσης δυνατόν να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των διαταραχών του ύπνου και της κόπωσης, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής. Παρόλο που η ορμονική θεραπεία δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες, για πολλές μπορεί να αποτελέσει σημαντική αρωγή στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών προκλήσεων της εμμηνόπαυσης.

Εναλλακτικές θεραπείες, όπως τα φυτοοιστρογόνα και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις μπορεί να αποδεικτούν χρήσιμες σε γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να λάβουν τις παραδοσιακές ορμονικές θεραπείες.

Σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς απαραίτητο να συμβουλεύονται έναν ειδικό ιατρό πριν την έναρξη οποιασδήποτε νέας θεραπείας, ακόμη και αν αυτή είναι μία τέτοια εναλλακτική θεραπεία που δεν απαιτεί συνταγή.

Εκτός από τις φαρμακευτικές λύσεις, η ψυχολογική υποστήριξη παραμένει κρίσιμη. Η συνεργασία με έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων προσεγγίσεων για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών δυσκολιών που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.

Συμπέρασμα

Η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος σημαντικών αλλαγών που μπορεί να επηρεάσει βαθύτατα την ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας. Η κατανόηση των ψυχικών επιπτώσεων και η αναζήτηση κατάλληλης υποστήριξης είναι μία πολύ χρήσιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση αυτής της φυσιολογικής φάσης της ζωής με επιτυχία.

Η συνεργασία με ειδικούς και η χρήση των διαθέσιμων θεραπειών με εμπιστοσύνη στην επιστημονική καθόδηγηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας και στη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής.s

Βιβλιογραφία
Freeman, E. W., Sammel, M. D., Liu, L., Gracia, C. R., Nelson, D. B., & Hollander, L. (2004). Hormones and menopausal status as predictors of depression in women in transition to menopause. Archives of General Psychiatry, 61(1), 62-70.
Avis, N. E., Crawford, S. L., & McKinlay, S. M. (1997). Psychosocial, behavioral, and health factors related to menopause symptomatology. Women’s Health Issues, 7(5), 293-300.
Schmidt, P. J., & Rubinow, D. R. (2009). Sex hormones and mood in the perimenopause. Annals of the New York Academy of Sciences, 1179(1), 70-85.
Cohen, L. S., Soares, C. N., Vitonis, A. F., Otto, M. W., & Harlow, B. L. (2006). Risk for new onset of depression during the menopausal transition: The Harvard Study of Moods and Cycles. Archives of General Psychiatry, 63(4), 385-390.
Woods, N. F., Smith-DiJulio, K., Percival, D. B., Tao, E. Y., Taylor, H. J., & Mitchell, E. S. (2008). Symptoms during the perimenopause: Prevalence, severity, trajectory, and significance in women’s lives. American Journal of Medicine, 121(8 Suppl 2), S16-S24.
Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind