Υπογράφει:

Δημήτρης Παπαδημητριάδης

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διεθνή Πολιτική Υγείας στο London School of Economics (LSE). Εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και στην Ψυχοθεραπεία στο Λονδίνο (Royal Free Hospital & UCL School of Medicine, Halliwick Personality Disorder Service) και στην Αθήνα (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, Περιφ. Γενικό Νοσοκομείο “Ευαγγελισμός”).Συμμετείχε στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας για τις Διαταραχές Άγχους του Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy που ίδρυσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ ο θεμελιωτής της γνωσιακής θεραπείας Dr. Aaron T. Beck.Έχει λάβει τιμητικούς επαίνους για δραστηριότητές του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την Επιστημονική Εταιρεία Γενικής Ιατρικής, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων, την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το Βραβείο “Κοινωνία των Πολιτών” των Δημοσιογράφων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ).Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Ιατρικής (EMSA) με έδρα τις Βρυξέλλες και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ).Σήμερα εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρoς – ψυχοθεραπευτής και συμμετέχει σε δράσεις ακτιβισμού για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Λαμβάνει μερος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες, όπου δίνει ομιλίες με στόχο την ενημέρωση του κοινού για ζητήματα ψυχικής υγείας με ιδιαίτερη έμφαση στην καταπολέμηση του στίγματος. Παράλληλα, σχολιάζει στα ΜΜΕ και αρθρογραφεί τακτικά στον Τύπο για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα.Έχει συγγράψει τα βιβλία “Μικρή εισαγωγή: Άγχος” (πρώτο σε πωλήσεις στην πρώτη έκδοση) και “Μικρή εισαγωγή: Κατάθλιψη” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Επιλόχεια Κατάθλιψη και Ψύχωση

Η επιλόχεια κατάθλιψη και ψύχωση είναι δύο σοβαρές ψυχικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τις γυναίκες μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι απλώς «προσωρινές» ή «φυσιολογικές» αντιδράσεις στην κούραση και την προσαρμογή της μητρότητας. Αντιθέτως, απαιτούν προσοχή, κατανόηση και κατάλληλη παρέμβαση. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερώσει για τα συμπτώματα, τις επιπτώσεις και τις στρατηγικές αντιμετώπισης που μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση και την ευημερία των μητέρων και του νεογέννητου.

Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη και ψύχωση;

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια μορφή κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση. Χαρακτηρίζεται από συναισθηματική δυσφορία, χαμηλή διάθεση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβαναν οι γυναίκες. Μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα ανικανότητας ή ενοχής, γεγονός που καθιστά τη μητρότητα έναν ακόμη πιο δύσκολο ρόλο.

Η επιλόχεια ψύχωση, από την άλλη πλευρά, είναι μια σπανιότερη και πιο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να εκδηλωθεί τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει ψευδαισθήσεις, παραληρητικές σκέψεις και σοβαρές διαταραχές της σκέψης. Ο κίνδυνος για την ψυχική υγεία της μητέρας και τη ζωή του βρέφους είναι ιδιαίτερα υψηλός, και για αυτό απαιτείται άμεση ψυχιατρική παρέμβαση.

Είναι κρίσιμο να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι καταστάσεις δεν είναι αποτέλεσμα αδυναμίας ή αποτυχίας της μητέρας. Πρόκειται για σύνθετες διαταραχές με βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές συνιστώσες. Η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτές είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των γυναικών και των οικογενειών τους.

Συμπτώματα και διαγνωστικά κριτήρια

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά. Συχνά περιλαμβάνουν την αίσθηση θλίψης, την απώλεια ενέργειας, την αλλαγή στην όρεξη και τον ύπνο, καθώς και την αίσθηση απομόνωσης. Μια μητέρα μπορεί να βιώσει σκέψεις αυτοκαταστροφής ή αμφιβολίες για την ικανότητά της να φροντίσει το παιδί της, γεγονός που είναι εξαιρετικά ανησυχητικό.

Η διάγνωση της επιλόχειας κατάθλιψης βασίζεται στα διαγνωστικά κριτήρια του DSM-5 (Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Πέμπτη Έκδοση). Αυτά περιλαμβάνουν την παρουσία τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα για δύο ή περισσότερες εβδομάδες: καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος, αλλαγές στη διάθεση, αϋπνία ή υπερυπνία, κόπωση και αίσθημα ανικανότητας.

Η επιλόχεια ψύχωση, λόγω της σοβαρότητάς της, απαιτεί άμεση ψυχιατρική αξιολόγηση. Συμπτώματα όπως οι ψευδαισθήσεις ή οι παραληρητικές σκέψεις (για παράδειγμαμία ιδέα ότι υπάρχει μία συνωμοσία που απειλεί τη ζωή της ασθενούς) μπορεί να υποδηλώνουν την ανάγκη για νοσηλεία. Είναι σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ώστε να αναγνωρίζουν αυτά τα σημάδια και να προσφέρουν κατάλληλη στήριξη.

Επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του βρέφους

Η επιλόχεια κατάθλιψη και ψύχωση δεν επηρεάζουν μόνο τη μητέρα, αλλά και το βρέφος. Η μητέρα που βιώνει κατάθλιψη μπορεί να έχει δυσκολία στη συναισθηματική σύνδεση με το παιδί της, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακά προβλήματα. Η αδυναμία της να ανταποκριθεί στις ανάγκες του βρέφους μπορεί να επηρεάσει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του.

Επιπλέον, οι μητέρες που πάσχουν από επιλόχεια ψύχωση μπορεί να είναι σε κίνδυνο να βλάψουν τον εαυτό τους ή το παιδί τους. Οι ψευδαισθήσεις και οι παραληρητικές σκέψεις μπορεί να τις οδηγήσουν σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι καθοριστική για την αποτροπή τραγικών εκβάσεων.

Η ψυχική υγεία της μητέρας είναι κρίσιμη για την ευημερία της οικογένειας. Η υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον της, καθώς και η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις αρνητικές συνέπειες για τη μητέρα και το βρέφος. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό δίκτυο γύρω από αυτές τις μητέρες που θα προάγει την ψυχική τους υγεία.

Στρατηγικές αντιμετώπισης και υποστήριξης

Η παρέμβαση για την επιλόχεια κατάθλιψη και ψύχωση περιλαμβάνει συνήθως μια συνδυαστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Η ψυχοθεραπεία, όπως η Γνωσιακή – Συμπεριφορική Θεραπεία, έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Μέσω της θεραπείας, οι γυναίκες μπορούν να μάθουν να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν ανθεκτικότητα.

Η υποστήριξη από το περιβάλλον είναι εξίσου σημαντική. Οικογένειες και φίλοι μπορούν να προσφέρουν βοήθεια με πρακτικές δραστηριότητες, όπως η φροντίδα του βρέφους ή οι οικιακές εργασίες. Αυτή η υποστήριξη μπορεί να μειώσει το άγχος και την πίεση που νιώθουν οι μητέρες, διευκολύνοντας τη διαδικασία ανάρρωσης.

Η επιλόχεια κατάθλιψη και ψύχωση είναι σοβαρές καταστάσεις που απαιτούν προσοχή και κατάλληλη παρέμβαση. Η κατανόηση των συμπτωμάτων, των επιπτώσεων και των στρατηγικών υποστήριξης είναι κρίσιμη για την ευημερία των μητέρων και των βρεφών. Η ψυχική υγεία είναι θεμελιώδης για την ποιότητα ζωής και την ανάπτυξη των οικογενειών. Οι μητέρες δεν είναι μόνες σε αυτήν την πρόκληση και η υποστήριξη είναι διαθέσιμη.

Facebook
LinkedIn
X
Threads
Email
Reddit
WhatsApp
Telegram

MENTAL HEALTH INSIGHT

Εγγραφείτε στο 15ήμερο ενημερωτικό δελτίο μας με τα τελευταία νέα για την ψυχική υγεία! Βιολογία, ψυχοθεραπεία, παιδική ψυχολογία και διατροφή, με πρακτικές συμβουλές για μεγαλύτερη ευεξία.

Cure of Mind